информационни ресурси за бизнеса
гаджет
игри
филми
музика
кар
наука
офис
релакс
времето днес
София Пловдив
Варна С. Загора
Бургас Русе
фиксинг БНБ
usd EUR 1.95583 gbp
usd USD 1.83457 gbp
gbp GBR 2.29396 gbp
chf CHF 1.83096 gbp
RSS емисии
infoweek.bg
ИТ в бизнеса
финанси
greenWEEK
секюрити
човешки ресурси
марком
infoWEEKEND
weekend » наука
Учени откриха отдавна изгубен близнак на Слънцето
Намира се на 110 светлинни години в съзвездието Херкулес
16-05-2014
Астрономите откриха отдавна изгубен близнак на Слънцето, отделен при раждането на звездата, която се намира в центъра на нашата Слънчева система.

Доста по-големият близнак на Слънцето има 15 процента по-голяма маса от него и се намира на 110 светлинни години в съзвездието Херкулес, разказват учените, според които двете звезди са се зародили от един облак от газ и прах.

Астрономите от Университета на Тексас, които са открили звездата с обозначение HD 162826, биха могли да помогнат за откриването на още близнаци на Слънцето и в крайна сметка – на месторождението на Слънцето и на нашата Слънчева система. 

„Искаме да научим къде сме родени”, коментира главният астроном Иван Рамирез. „Ако научим в каква част на галактиката се е образувало Слънцето, можем да възстановим условията в ранната слънчева система. Това може да ни помогне да разберем защо сме тук”, допълва той. 

Съществува вероятност близки роднини на Слънцето също да могат да поддържат живот, което ги прави подходящи кандидати за търсене на извънземни същества.

При формирането на слънчевата ни система, още преди новосформираните звезди да са се отдалечили една от друга, сблъсъците между тях биха могли да са откъснали парчета от примитивни планети, които може да са отговорни за пренасянето на живота на Земята и за развитието на форми на живот на тези планети.

Обратно, фрагменти, откъснати рано от Земята, може да са посели живота на близки платени, които обикалят около близнаците на нашата звезда. 

Близнакът на Слънцето не може да бъде наблюдаван с невъоръжено око, но може да се види с бинокъл – за онези, които биха искали да опитат, той се намира в близост до ярката звезда Вега.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
най-нови от наука
Роботизирана операция бе демонстрирана за пръв път в Плевен20-05-2014
Проф. Горчев оперира с революционната система Da Vinci Si
Изследват влиянието на мобилните телефони върху деца
Учени откриха отдавна изгубен близнак на Слънцето
още
най-четени от наука
Шансове за бебе ин витро? Вече има приложение за това6-01-2011
99% точност дава достъпното онлайн приложение
Учени пренесоха холографски 3D образ в реално време
САЩ успешно изстреля секретна минисовалка