информационни ресурси за бизнеса
България |  свят |  европроекти |  банки |  борси
Infoweek
новини
Symantec: С 337% повече троянски коне атакуват банките
От: InfoWeek
Банка в САЩ е таргетирана от 71,5% от зловредния софтуер
07:15 10-01-2014
Кибератаките включват сложните похвати web-injects
С 337 на сто са нараснали атаките с троянски коне срещу финансовите институции в периода януари-септември 2013 г., показва нов анализ на Symantec. Това са половин милион инфектирани компютъра в рамките на месец.

За проучването специалистите на Symantec са анализирали над хиляда съвременни конфигурационни файлове, принадлежащи на осем троянски коне, които похищават данни при услугите за онлайн банкиране. Тези конфигурационни файлове определят кои URL адреси трябва да атакува троянският кон и коя стратегия за атакуване да бъде използвана. 

Кибератаките варират от обикновено препращане към подправен сайт до сложни похвати, наречени web-injects, които автоматично могат да извършват транзакции и да източват пари. Анализираните конфигурационни файлове таргетират общо 1486 организации.

Най-често атакуваната банка се намира в САЩ, като тя присъства в 71,5 процента от всички анализирани конфигурационни файлове с троянски коне, разказват от Symantec. Всички 15 най-често таргетирани банки присъстват в повече от 50 процента от конфигурационните файлове. Това означава, че всеки втори троянски кон таргетира поне една от тези банки. 

Специалистите обясняват високите стойности с факта, че таргетираните URL адреси присъстват като примери в някои основни наръчници, продавани заедно с троянските коне. Друга възможна причина може да бъде това, че троянските коне продължават да действат срещу въпросните компании, тъй като все още не всички финансови институции са преминали към високо ниво на автентикация и сигурност, смятат експертите. 
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Бизнесът в облака е по-ефективен, но дали е и по-зелен?
07:38 21-05-2014
Компютингът в облака намалява разходите и СО2 емисиите
Вредните вещества от ТЕЦ-овете у нас надхвърлят допустимото
07:10 16-08-2013
ТЕЦ-овете не дават пари за пречиствателни съоръжения
Обучения по енергоефективност провежда Шнайдер Електрик
10:56 25-07-2013
Обучава служителите на 13 общини в България
  Най-четено от новини