информационни ресурси за бизнеса
България |  свят |  европроекти |  банки |  борси
Infoweek
анализи
Ще изграждат система за ранно реагиране на киберзаплахи
От: InfoWeek
България стана част от европейската инициатива 2centre
17:56 13-02-2013
Всеки ден един милион души по целия свят стават жертва на киберпрестъпление, а най-успешният вариант за противодействие на киберзаплахите е превенцията. Това обяви Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания, по време на официалния старт на проекта „Български киберцентър по компетентност за обучение и изследвания”.

Финансирането на проекта е в размер на 372 556,46 евро, от които почти 90% се отпускат от ЕК (334 164,84 евро). Останалата част се съфинансира от Академията и нейните партньори. Проектът е двугодишен и се изпълнява съвместно с ГДБОП – МВР, Центъра по киберсигурност и разследване на киберпрестъпления към Университетския колеж в Дъблин, 2centre (Eвропейска мрежа от центрове за обучение и изследвания), партньори от бизнеса и от академичните среди у нас.

Целта на проекта е да се създаде регионален модел за взаимодействие на правоохранителните органи, бизнеса, академичните структури и неправителствените организации за 

противодействие и превенция на киберпрестъпленията 

Три са основните направление, в които ще работи Академията в рамките на проекта. Те включват присъединяване към европейската мрежа от центрове по компетентност за обучение и изследвания (2centre) и изграждане на Български кибер център по компетентност (B2centre); създаване на мрежа от публично-частни партньорства за превенция на киберпрестъпленията и изграждане на система за разпознаване и ранно реагиране на кибер заплахи; и обучения и трансфер на знания, уточниха от Международната академия за обучение по киберразследвания.

„Сътрудничеството между бизнеса и правоохранителните органи е в основата на създаването на инициативата 2centre”, коментира за InfoWeek Албена Спасова. Европейската мрежа е създадена през 2010 г. по 

програмата „Предотвратяване и борба с престъпността” 

на Европейската комисия, като основното й звено се намира в Ирландия. Национални центрове функционират в Белгия, Франция, Великобритания и Испания. Освен в България, предстои да бъдат изградени такива центрове в Естония, Гърция и Румъния. „Ще поддържаме връзка с останалите центрове в Европа”, уточни Албена Спасова. 

„Освен изграждането на Център по компетентност, предстои още в рамките на двугодишния проект да започнем работа в посока провеждане на сертифицирани обучения, които ще получаваме през Университета в Дъблин, и да пристъпим към изграждането на Център за ранно реагиране”, допълни тя. 

От Академията обявиха като първа стъпка към изграждането на Центъра за ранно реагиране разработване на проучване към бизнеса, което да определи какви са 

приоритетите на бизнеса в областта на киберсигурността 

и на базата на това да се изгради концепция и стратегия за Центъра за ранно реагиране. „След приключването на този двугодишен период се надяваме да пристъпим към инфарструктурното изграждане на проекта”, обяви още Албена Спасова. 

Кибератаките регистрират ръст над 300% след 2005 г. 55 на сто от интернет потребителите се сблъскват с онлайн рискове, но само 29% се опитват да защитят своите данни. 42% редовно правят софтуерни актуализации на своите компютри, а едва 28 на сто от тях актуализират мобилните си устройства. Данни са на Майкрософт и бяха изнесени от Георги Ранделов, генерален директор на Майкрософт България, фирма - участник в проекта.

Заедно с това, по данни на Verizon, представени от Теодор Радев, мениджър продажби в EMC България, 

99% от пробивите в сигурността 

водят до компрометиране на информация за по-малко от ден. 85 на сто от организациите пък разбират за атаката, на която са били подложени, чак след като данните вече са изнесени от компанията. „В същото време много от организациите крият, че са били атакувани”, обясни Теодор Радев. В тази връзка ЕС предвижда създаването на директива, насочена към големите онлайн организации, която да ги задължава да обявяват за пробиви в тяхната сигурност и за претърпени атаки. 

       
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Албена Спасова пред InfoWeek:
Добри практики:
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?