информационни ресурси за бизнеса
България |  свят |  европроекти |  банки |  борси
Infoweek
анализи
Нов проект превръща е-здравеопазването в печеливш бизнес
От: InfoWeek
„ИКТ за достойно остаряване” е отворен към ИКТ фирми
11:58 17-06-2013
Методи Найденов
Нов проект цели да превърне електронното здравеопазване в печеливша бизнес ниша у нас. Европейската мрежа „ИКТ за достойно остаряване” (ICT for Ageing Well), в която участват партньори от целия Европейски съюз, е насочена към застаряващото население (все по-належащ проблем на Стария континент) – и си поставя за цел да обедини всички заинтересовани страни за създаване на интелигентна околна среда за възрастните хора.

„След първото посещение при лекаря следенето на пациента да става от дистанция – това е непосредствен пример за електронно здравеопазване, който можем да си представим в България, и първа крачка към него”, коментира пред InfoWeek Методи Найденов, консултант във Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, която е сред основателите на европейската мрежа.

Следенето би могло да става чрез разработване на мобилни приложения и портативни устройства за локализиране и дистанционен мониторинг от телекомите (примери за такива вече има в Португалия). При изпадане в безпомощно състояние например възрастният човек ще може да се свърже с едно натискане на бутон с телефон 112. „Голяма част от възрастните хора в България вече разполагат с мобилна връзка, дори в отдалечените райони, където няма редовна връзка”, обясни Методи Найденов.

Продуктите и услугите за достойно остаряване (сред които и решения за телемедицина) могат да облекчат ежедневието на публичните и частните здравни институции – всяко посещение при лекаря е натоварване и на здравната система, и на лекаря. 

Българските ИКТ фирми навлизат на пазара 

Българските ИКТ фирми едва сега навлизат на пазара за решения за достойно остаряване. Европейската мрежа „ИКТ за достойно остаряване” цели да създаде в България нови бизнес възможности в една ниша, която е в съвсем начален стадий, и да стимулира участието на БГ фирмите, коментира Методи Найденов. „Електронното здравеопазване не е свързано само с публичното благо, което се предполага, че е монопол на държавата, и няма никакви бизнес облаги за участие. У нас то е неразработена ниша, която тепърва ще се разширява”, допълни той. 

Сред възможностите, които предлага включването в мрежата на ИКТ фирмите и здравните организации, е порталът http://www.ict-ageingwell.net/, от който те могат да получат цялата налична информация за състоянието на пазара не само в България, но и в други страни от ЕС, както и аналитични материали за целия Европейски съюз – например политиката на ЕК в тази област. 

Как да се включим в мрежата?

Българските организации могат да се включат в мрежата като асоциирани партньори абсолютно безплатно, със заявка за интерес, която трябва да попълнят, посочвайки дейността на организацията, какви са интересите ѝ за членство в мрежата и др. В рамките на една седмица организациите се очаква да получат потвърждение за членството си, след което вече могат да се възползват от привилегирования достъп до редица бази данни (предстои създаването на база данни с профили на стартиращи фирми и инвеститори), които непрекъснато се развиват в рамките на проекта. Да се включи в мрежата е пожелала РЗОК-Перник, която е първата, но надяваме се не последната публична институция у нас, заинтересувала се от тази възможност, обясни Методи Найденов. Българският ИКТ Клъстер също вече е проявил интерес да се включи в мрежата, анонсира още той. 

Финансиране

Схемите за финансиране на проекти в областта на ИКТ за достойно остаряване са няколко – както по линия на ЕК, така и други междуправителствени фондове (Ambient Assisted Living Joint Programme, по която България обаче не е страна в текущия програмен период, който приключва тази година). 501 000 евро е финансирането по проекта на всички партньори от 11-те страни на ЕС, които съставят мрежата. Средствата се управляват от главния координатор на проекта в консорциума – португалския институт Inovamais – като се разпределя според ангажиментите в рамките на работната програма между различните партньори, съобщи още Методи Найденов.

Проблеми

Докато в някои части на ЕС проектът „ИКТ за достойно остаряване” може да разчита на добрата платежоспособност на възрастните хора, в България стои въпросът дали те могат да си позволят подобни услуги – проблем, който българското участие в проекта ще се опита да реши, акцентира Методи Найденов. Докато в Испания и Португалия, например, предизвикателство е интеграцията на различните решения и системи, у нас е необходимо да бъде разработена програма как тези решения стъпка по стъпка да достигнат до хората. 

Решения

ИКТ решенията за достойно остаряване включват комуникационни решения, решения за сигурност, за медицински грижи от разстояние, мултисензорни мрежи в дома. В България например вече съществуват разработки на решения за следене от дистанция на кръвната захар от студенти от ТУ-София  – глюкомер, свързан чрез Bluetooth с приложение на смартфона, благодарение на който пациентът взема сам кръвна проба и чрез приложението лекарят от разстояние проследява текущото му състояние. Сред проектите, включени в базата данни на платформата http://ict-ageingwell.net/, може да бъдат намерени три европейски проекта с българско участие. 
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
За „ИКТ за достойно остаряване”
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?