информационни ресурси за бизнеса
зелена енергия |  енергоспестяване |  зелени финанси |  чиста природа |  зелен транспорт
Infoweek
анализи
Ефективността вече не е водещ приоритет за дейта центровете
От: InfoWeek
Повечето оператори смятат 1,65 PUE за достатъчна стойност
10:39 14-10-2013
Скорошно проучване показва, че ефективността вече не е основен приоритет за операторите на центрове за данни. Междувременно публичният облак и DCIM софтуерът са в подем според анализа. 

Най-новото проучване за индустрията за центрове за данни на Uptime Institute разкрива някои интересни тенденции, включително по-малък фокус върху ефективността на центровете за данни. Според проучването на Uptime, в което са участвали 1000 оператори в центрове за данни, ИТ мениджъри и висши мениджъри от целия свят, ефективността, измерена според отговорите на средни компании (не говорим за бегемоти като Amazon, Google или Facebook), вече не се смята за спешен приоритет. Едва половината от респондентите от Северна Америка смятат ефективността за много важна. 

Данните на Uptime показват, че първоначалните ползи от ефективността на консумацията на електроенергия (PUE, стандартен показател за ефективност на центровете за данни), която се подобри драматично между 2007 и 2011 г., в голяма степен се дължат на лесни промени като правилно изолираните горещи и студени коридори, монтиране на покриващи панели в неизползвани ракове и обновяване на 

старото електроразпределително оборудване 

с по-ефективни модели. Сега обаче подобренията са много по-трудни и по-скъпи. Следователно повечето оператори смятат 1,65 PUE (средното за тазгодишното проучване) за достатъчна, въпреки че големите центрове за колокация и облачни оператори се състезават кой може да се доближи до идеалното ниво от 1.0.

Лесни промени могат да бъдат заети от всеки собственик на жилище, който се опитва да намали лятната си сметка за електричество: просто като увеличи температурата на термостата. Едва 7 процента от респондентите управляват центровете си за данни с температури до 75 градуса по Фаренхайт, въпреки че според ASHRAE, професионалната общност на HVAC инженерите, 

80 градуса по Фаренхайт е приемлива горна граница   

Друг проблем за ефективността е преобладаването на т.нар. „зомби” сървъри, сочи проучването. „Според анализите на Uptime Institute, базирани на професионалния опит в индустрията, около 20 процента от сървърите в центровете за данни днес са остарели или излезли от употреба”, се казва в доклада. Uptime пресмята, че за всяко изключено 1U зомби операторите спестяват около 25000 долара годишно от сметката си за електроенергия, ОС лицензи и поддръжка на хардуера.    

Наред с тенденциите в ефективността на центровете за данни, в доклада на Uptime са посочени три технологии за центрове за данни, които ще имат изключителен ръст: възприемане на публични облаци, управление на инфраструктурата в центъра за данни (DCIM) и 

модулни центрове за данни, 

базирани на фабрично готови компоненти. Някои експерти обаче се съмняват за модулните центрове за данни.

Ръстът на публичните облаци е очевиден, тъй като почти всяко проучване показва, че съпротивата на корпорациите, предизвикана от комбинация от протекционизъм, сигурност и недостатъчно разработен софтуер за управление, намалява. Според проучване на InformationWeek едва 20 процента от респондентите нямат планове да използват доставчик на облачни услуги. Според Uptime световното възприемане на облака все още е сравнително ниско (28%), но е два пъти по-вероятно големите компании да разгърнат публични облачни услуги в сравнение с по-малките.      

Обратно, възприемането на частния облак изглежда намалява, като 

разгръщанията спадат според проучването на Uptime

Експертите смятат, че или става по-трудно, отколкото хората мислят, или по-малките компании не искат да променят архитектурата си за частния облак, когато могат да наемат готов облак от AWS или Rackspace.

Според проучването 38 на сто от респондентите използват DCIM софтуер, който Uptime определя като система за управление на целия център, която каталогизира активи, събира статистика за използването и записва оперативния статус. Това не означава използване на „домашни” електронни таблици и инструменти за наблюдене с отворен код, въпреки че системата Nagios например според някои не се отличава много от „направи-си-сам” Perl скриптирането и включва много DCIM функции. 

Разбира се, само големите оператори могат да оправдаят цената на DCIM инструментите. Когато става въпрос 

само за малки компании 

в анализа на Uptime, 72 процента от тях съобщават, че отделят над 100 000 долара за DCIM инструменти, докато 17% от най-големите компании харчат по 400 000 долара и повече.  

Както по-горе бе споменато, някои експерти поставят под съмнение прогнозата на Uptime за модулните центрове за данни, базирани на фабрично готови компоненти. Тези транспортни контейнери, превръщани в плътно обзаведени компютърни стаи, са интересна идея, която с времето идва и си отива. Когато бяха въведени за първи път преди повече от пет години, модулните центрове за данни предлагаха по-голяма ефективност от гледна точка на консумираната електроенергия и пространството в сравнение с конвенционалните центрове, но с някои значителни недостатъци. На първо място, беше необходимо да се промени 

проектът за център за данни, 

за да изглежда повече като паркинг за каравани, отколкото като автономен склад. И второ, ако в толкова тесни пространства има дори малък проблем с охладителната система, скокът в температурата би могъл да изпепели всичко за няколко минути. 

Според данните на Uptime възприемането на модулни центрове за данни е умерено, като само 8 на сто от операторите на центрове за данни са разгърнали такива, а други 8 на сто обмислят разгръщането им. По-голямата част от респондентите (53%) не са заинтересовани. Дори сред големите оператори едва 15 процента са разгърнали модулни центрове за данни.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?