информационни ресурси за бизнеса
образование |  кариери |  обучение
Infoweek
интервю
Градим новото високотехнологично поколение на България
От: Виктория Лазова
17:33 29-11-2011
Пламен Тилев, SAP Labs България
Разговаряме с Пламен Тилев по повод провелото се у нас състезание по роботика FIRST LEGO League, част от международна инициатива.

Г-н Тилев, какъв е ангажиментът на SAP Labs България в състезанието и каква по-конкретно е причината SAP Labs да се ангажира със състезанието по роботика FIRST LEGO League?

SAP Labs Bulgaria редовно участва в международното състезание по роботика FIRST LEGO LEAGUE, коeто е съвместна инициатива на няколко организации с участието и на SAP и Lego. Всяка една от компаниите желае да предизвика интереса на децата към програмирането и роботиката в стила на забавната игра. Тъй като българските математически гимназии са известни с успехите си на световни математически и олимпиади по информатика, то решихме да се включим с отбор от Софийска математическа гимназия в това световно състезание, където се изискват същите умения, знания и аналитичност, но вече осъществени на практика. Така няколко години успяваме да се класираме на европейско първенство на почетни места. През тази година решихме съвместно с наш бивш колега и сега ръководител на училището по роботика да организираме на територията на България национален кръг по роботика от състезанието FIRST LEGO LEAGUE. Училището по роботика получи правата по организацията му, а SAP Labs България се ангажира с финансова подкрепа, менторство на 4 отбора и ролята си на основен съорганизатор и за следващите години.

Менторите са от голямо значение за състезанието. Как подпомагате този процес?

Четирите отбора, които ние поехме, са водени от наши ментори, някои от които вече имат опит в международни състезания. Това са хора, които с желание помагат на децата да разберат бързо материята, която само привидно изглежда като готова игра и готово решение. Децата трябва сами да програмират действията на робота, да го конструират така, че да може да извършва нужните действия  с необходимите принадлежности.

На какъв принцип се избират менторите и преминават ли те през някакво специално обучение? 

Основният принцип за избор на ментор е неговото вътрешно желание и увлечение както към интерактивните игри, така и към възпитанието на колективен дух у учениците.

Какво мотивира служителите на SAP Labs България да се заемат със задачата на ментори?

Изборът е с конкурс и избраните двойки ментори са показали най-добри решения и в двете направления на менторско поведение - добра инженерна, техническа и аналитична мисъл и педагогически умения и желание да предават своите познания по лек и разбираем начин. Не трябва да забравяме, че се работи с тийнейджъри с много висок интелектуален потенциал, но все пак още деца - отношението към тях трябва да бъде изключително внимателно и премерено. А и тук емоциите при успех или неуспех са много силни! 

Как Вие лично оценявате състезателите – като амбиции, желание за творчество и за развитие? 

Има от всичко – и най-вече играта, която е присъща за възрастта, но играта, която развива и дава простор и на натрупаните познания, творчески възможности. Не бива и да се съмнявате, че всеки вижда в себе си и бъдещия инженер на сложни логистични процеси и тяхното програмиране на следващия технологичен етап на човешкото развитие.

 

Отличават ли се някои деца в процеса на състезанието и имате ли намерение за последваща работа с отличилите се?

Не, ние не търсим таланта или гения сред тях, за да му предлагаме индивидуална програма на подготовка за бъдещ наш кадър. Целта ни е съвсем друга - развитие на колективния екипен дух във високите технологии и създаване и съзряване на ново технологично поколение, което след години да дава нов тласък на развитие на високите технологии у нас. Целта ни е дългосрочна, а инвестициите ще се връщат, ако такова поколение се осъществи и остане у нас и всички ние сме готови да инвестираме авансово в него. Това смятам, че е наш дълг.

Как виждате бъдещото развитие на състезанието в България? И своя ангажимент в състезанието занапред? 

Ние твърдо ще инвестираме още години напред в това състезание и ще се опитаме да привлечем повече спонсори в неговото организиране. Смятам, че през следващите кръгове на състезанието ще бъдем свидетели на още по-голям брой компании, лидери в HiTech, които ще се включат със същото разбиране - че по този начин ние градим новото високотехнологично поколение.

Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску от Intel пред InfoWeek
Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс пред InfoWeek
До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
10:42 18-03-2013
Димитър Цветков и Борис Накев пред InfoWeek
  Най-четено от интервю
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
11:49 26-04-2010 Желаем да бъдем доверен съветник на българския бизнес
11:10 29-10-2012 Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
10:15 14-10-2013 Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.