информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
новини
Eлектротехниката е приоритет за финансиране през 2014-2020
От: InfoWeek
Облекчават финансирането по ОП „Конкурентоспособност"
13:21 2-06-2011
Машиностроенето и електротехниката са залегнали в едно от предните места като сектор за участие в схемите за финансиране на предприятатия по програма „Развитие на конкурентоспособността”, а през 2014-2020 г. те са приоритет за следващия период. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание. Очаква се финансирането по програмата да се облекчи чрез включването на банки по оперативна схема за 200 милиона евро с 0% лихва, при което ще се постигне приемливо средно ниво около 4% на кредитите за бизнеса, обясни заместник-министърът.

Наблюдаваме сериозно изоставане и даже отпадане на направлението машиностроене и електротехника от стратегическите приоритети на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Този отрасъл има значителен принос в износа, и е изненадващо защо машиностроенето не присъства сред трите стратегически направления по програмата за конкурентоспособност”, сигнализира по време на заседанието Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Според него трябва да бъдат решени два стари въпроса, които мъчат бизнеса: да се увеличат авансовите плащания, които сега са 20%, по европейските проекти, и да се намерят други форми за гарантирането им - сметки с общо управление, залог на самите предприятия, запис на заповед, а не само банкови гаранции. Велев предложи да се оползотворяват и икономиите, правени в хода на изпълнение на проектите, съобщават от Асоциацията на индустриалния капитал.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини