информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
новини
Създават национален орган по киберсигурност
От: InfoWeek
Предстои усъвършенстване на CERT центъра
13:55 19-10-2011
Разкриха държавните планове за киберсигурност
Национален орган по киберсигурност ще бъде създаден в България. Междуведомствена работна група по проблемите на кибернетичната защита, сформирана със заповед на министър-председателя, ще предложи състав, правомощия, мисия, функции и задачи на националния орган. Това обяви Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната, по време на регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, която събра и представители на Съвета на Европа, на държавите от Залцбургския форум, САЩ, Интерпол, Център SELEC и др. 

Националният надведомствен орган ще координира и консолидира усилията на държавните структури по разработването на национална стратегия за киберсигурност, която да обхваща както обществените мрежи, така и мрежите за класифицирана информация. Националната стратегия трябва да съответства на политиките на НАТО и ЕС в областта на киберсигурността. Междуведомствената група се очаква още да подготви проект на решение на Министерския съвет за ситуирането на планирания център

Правителственият център за реагиране на инциденти в компютърната сигурност CERT ще бъде усъвършенстван през 2012 г., като ще се увеличи функционалността му, ще се засили експертният капацитет и ще бъдат въведени електронни услуги за повишаване на ефективността и ефикасността му. Това съобщи по време на форума Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

На международно ниво правоохранителните органи би трябвало да задълбочат контактите си с Европол, Интерпол, а на национално ниво трябва да се засилва сътрудничеството между CERT центъра и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към Министерството на вътрешните работи. Въпросите за това сътрудничество са били тема на работната среща на ENISA този месец в Прага, анонсира още Русинов.  
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини