информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
новини
АИКБ намира браншовите отлики на сивия сектор
От: InfoWeek
Няма бранш, който да не е засегнат
15:06 26-10-2011
Сивата икономика се проявява различно в отделните браншове
В България сивият сектор намира по-големи или по-малки пространства във всички браншове, но с различни проявления и различен обхват. Според 71,7% от българите, неформалната икономика е в различна степен проявена на браншово ниво. Поради спецификата на извършваната в тях дейност, степента на урегулираност и наличието на контрол от страна на държавата, браншовете предоставят нееднакви „полета” за разпространение на сенчестата икономика. 

В търсене на браншовите отлики на сивия сектор Асоциацията на индустриалния капитал в България e направила проучване сред работници, служители и работодатели от различните сектори по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, осъществяван със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Според оценките най-силно засегнати от неформалната икономика са трудоемките сектори: строителството, туризмът, текстилната промишленост, търговията, млекопреработването, селското стопанство и земеделието в частност, услугите и ремонтите, здравеопазването, частните уроци, държавната администрация.

Сивите практики варират в изключително широките граници между 30 и 75%. На първите места по сиви практики са инфраструктурното строителство, туризмът и здравеопазването. Поради особеностите на дейността в тези браншове (сезонна работа, изпълняват се отделни поръчки, налице е огромно текучество на персонала), сенчестият бизнес достига изключително високи стойности – до такава степен, че става определящ за тези браншове. Работодателите са на мнение, че сивите практики са повече в браншовете и дейностите, при които има високи данъци и се изисква по-голям капиталов ресурс.

Значителни сиви сектори съществуват и в леката промишленост, особено при акцизните стоки (производство на алкохол, цигари, горива), в текстила и транспорта. Според работодателите тук широкото разпространение на неформалната икономика се дължи на възможността за значителни печалби, които могат да бъдат реализирани при укриване на обороти и неиздаване на платежни документи или фактуриране под реалните цени, поради големите обороти, които се реализират ежедневно.

По мнението на изследваните работодатели най-малко и сравнително по-рядко срещани са сивите практики в браншове като машиностроенето, небанковите финансови услуги и пощенските услуги (между 10 и 15%).

В изследванията работодателите застъпват мнението, че в последните две години ситуацията видимо се е усложнила. Кризата се разглежда като мощен катализатор на сивите практики. 

Според работодателите в момента няма бранш, който да не е засегнат от неформалната икономика. Сенчестите практики стават общ белег на икономиката, необходим елемент от битието на икономическите субекти. Причините са тривиални: разходите за труд стават прекалено високи и работодателите търсят начини да се „спасят поединично”.

Браншовите изследвания на Асоциацията на индустриалния капитал открояват немалка група работодатели, според които неформалната икономика има всеобхватен характер. Сивите практики имат типични браншови лица, макар че като цяло са навсякъде, където има възможности за бързи печалби чрез заобикаляне на законите и регулациите, неплащане на данъците и акцизите.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини