информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
новини
Светлин Наков оглави класация за новатори в образованието
От: InfoWeek
35 българи намериха място в класацията на Uchi.bg
07:05 3-04-2014
Светлин Наков бе признат за водещ новатор в образованието
Светлин Наков, основателят на българския Софтуерен университет, е на първо място в класацията „Новатори в образованието“. Първото издание на класацията се организира от образователния портал Uchi.bg.

Класацията включва общо 35 личности, които са се фокусирали върху позитивната промяна и развитието на българското образование и провокират обществения интерес към позитивна промяна в него. Те са създатели на иновативни образователни продукти и инициативи, учители и вдъхновители за своите ученици.

С общо 293 точки начело на класацията застана създателят на първия по рода си у нас Софтуерен университет Светлин Наков, реши жури, съставено от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите.

Основателят на образователния сайт Уча.се Дарин Маджаров събра 283 точки и се класира втори. Трето място с 255 точки зае Евгения Пеева – основател на организацията, посветена на мисията да осигури равен достъп до качествено образование за всички български ученици „Заедно в час“.

В призовата десятка се класираха още: Кирил Митов от училище по роботика Robopartans, Светозар Георгиев и Васил Терзиев от Академията на Телерик, Явор Джонев - основател на системата Jump Math, Кирил Русев - създател на софтуерно решение Jumpido, Милена Стойчева (Джуниър Ачиивмънт България), Димитър Караманчев (Meta Reading) и Кристалин Чавдаров (Аз мога тук и сега). 

„Проектът на Светлин Наков заслужава първо място. Съвременното и практическо-ориентирано преподаване в учебните заведения е най-прекият път към създаването на адекватно подготвени ИТ специалисти.

Това неминуемо ще засили и колаборацията между бизнеса и университетите. Владеенето на съвременните софтуерни технологии е ключов фактор за реализирането на младите хора в бъдещата бизнес среда, защото софтуерът ще играе все по-важна роля“, коментира представителят на журито Наталия Футекова, университетски преподавател и управител на софтуерната компания ERP.bg.

"В ерата на интернет и на динамична смяна на технологиите, ученето заради самото учене години наред е безсмислено занимание. Образованието има нужда да скъса с „остарялознанието” и хората, които попаднаха в тази класация, опитват да открият вярната посока за промените. Това са ентусиасти, които искат по най-добър начин да променят системата на образованието, да подпомогнат по-бързото и по-лесното усвояване на нови знания, за да се стигне по-скоро до качествен скок. Защото по-високият стандарт на живот зависи от растежа на икономиката, а  образованието с поглед в бъдещето, без съмнение, е най-важният фактор за това. Убедени сме, че техният пример ще е заразителен, както нямаме съмнение, че тази класация ще е своеобразен стимул за позитивна промяна на образователната система, на методите за преподаване и за оценка на резултатите", коментира Таня Явашева, журналист и член на журито на класацията "Новатори в образованието".
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини