информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
новини
Отделят научните институти от БАН; правят ги самостоятелни
От: InfoWeek, бизнес новини
Държавата да стимулира научните изследвания, обещаха от МОМН
17:16 5-05-2010
Сергей Игнатов
Научните институти да се отделят от БАН и да станат самостоятелни изследователски институти, чието финансиране ще се извършва като на  второстепенни разпоредители. Това включва предложението за промени в Закона за БАН, което се очаква да бъде внесено за разглеждане през следващата седмица.

„Предстои сериозна структурна реформа в БАН, като активите на академията ще останат държавна собственост”, заяви министър Сергей Игнатов след провелото се днес заседание на Министерския  съвет. Учените ще запазят местата си, Академията има подкрепата на правителството и нашето уважение, уточни министър Игнатов. „Държавата ще стимулира научните изследвания”, добави още той.

В плановете на МОМН влиза изготвянато до края на годината на Закона за висше образование, с който ще се реши както вътрешната, така и международната мобилност на студентите и ще се регламентират бакалавърските, магистърските и докторските програми. Очаква се още академичното управление да бъде разделено от финансово-стопанското.

„В средата на май ще бъде представен вариант за административна реформа в Министерството на образованието, младежта и науката, чрез която ще бъдат спестени  1,5 млн. лв.”, заяви още Сергей Игнатов. До момента в МОМН са извършени 12 на сто съкращения, като този процес ще продължи и ще достигне до 15 на сто в сферата на администрацията.

„С приемането на Закона за академичния състав ще бъдат спестени още около 5 млн. лв.”, допълни министър Игнатов.

 
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини