информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
анализи
Проучване: между 11 и 25 на сто е сивият сектор в ИТ бранша
От: InfoWeek, анализи
През 2000 г. сенчестите практики са били между 25 и 50%
12:20 28-11-2011
Между 11 и 25% е сивият сектор в ИТ бранша. Това е мнението 42,8% от работодателите в ИТ бранша. Данните са от проучване за дела на сивата икономика у нас, озаглавено „Сивата икономика – браншови разрез”, проведено от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Всеки четвърти от работодателите от бранша обаче смята, че сивото в бранша не надхвъря 10%. Различията в оценките на работодателите от бранша за нивата сивите практики в дейността на фирмите от бранша са напълно логични, обясняват от АИКБ. Работодателите се сблъскват с различни реалности и всеки в различна степен търпи ударите на сивия сектор. По-същественото в случая е това, че като цяло работодателите от бранша се обединяват около мнението, че сивите сред тях са в границите между 10 и 25%, което дори в европейски мащаб е едно от средните нива на неспазване на правилата.

Работодателите в бранша оценяват сивата икономика в ИТ на по-ниски нива, отколкото в икономиката на страната като цяло. За сравнение ИТ работодателите оценяват сивата икономика в национален мащаб в рамките на 20-30%. 

Една от причините, обясняващи сивата икономика в ИТ у нас е фактът, че крайните продукти на бранша са 

насочени към физическите лица

От гледна точка на рисковете за сиви практики това е основание за повишено внимание, алармират експертите. “Когато крайните потребители са физически лица, това създава “по-благоприятни” условия за такива сиви практики като нефактуриране на реалните продажби, неиздаване на финансови документи за предоставени услуги и продажби на дъмпингови цени”, обясняват от АИКБ. Като краен резултат предоставянето на услуги и стоки за физически лица “облагодателства” работещите в бранша фирми, като им дава реални възможности да не изваждат “на светло” реалните си обороти и впоследствие да плащат по-ниски данъци. Въпрос на фирмена политика и морал е работодателят да реши дали ще остане изряден спрямо държавата или ще бъде изкушен от предоставящите му се ситуации за по-висока рентабилност, срещу компромиси със законодателството, коментират от асоциацията.

Работодателите от бранша асоциират сивата икономика преимуществено с 

неплащането в пълен размер на дължимите данъци 

(59.3 %), неплащането на пълния размер на социалните и здравните осигуровки (51,0 %), нефактурирането на продажбите на крайните стоки или услуги (30,4%) и неспазването на данъчните разпоредби (27,6%), сочи още проучването. Към тези традиционни сиви практики, принципно характерни за всички браншове, работодателите от бранш информационни технологии добавят нелоялната конкуренция (36,7%), която заедно с практиката за копиране на изделия(26,4%) се припознава от тях като един от най-сериозните проблеми на изрядните работодатели от бранша. Работодатели от бранша обръщат сериозно внимание върху нелоялната конкуренция като една от типичните и крайно опасни сиви практики в бранша.

Положителна тенденция е 

намаляването на дела на сивата икономика в ИТ бранша 

с годините. През 2010 г. сивият сектор в бранша е намалял почти два пъти в сравнение с 2000 г., сочат данните на АИКБ. “Ако по мнението на 18,3% от работодателите през 2000 г. сенчестите практики в бранша са били между 25 и 50%, то десет години по-късно сивите практики се оценяват преимуществено в диапазона 11-25%”, обясняват от там. В същото време, ако за 2000 г. 9,2% от работодателите са посочили ниво на сивия сектор в бранша над 75%, то през 2010 г. само 2,0% от работодателите са склонни да оценяват нивото на сивото в бранша на такива екстремни стойности като 75% и повече. “Така ако се опитаме да видим сивотата на бранш информационни технологии през очите на работодателите от бранша, би следвало да сме оптимистично настроени – налице е положителна тенденция на ограничаване на сивите практики в бранш и свиването им до “поносими” граници”, коментират от АИКБ. 

Основните причини за работа в зоната на сивата икономика са нежеланието да се заплащат реално дължимите данъци (74,6%), стремежът да се съкратят разходите за труд (66,3%) и желанието да се генерират свободни парични потоци (43,6%), смятат работодателите от бранш информационни технологии. Немалък е делът (24,5%) на тези работодатели, според които една от сериозните причини за посивяването на фирми в бранша е нелоялността на големите играчи към по-малките фирми и липсата на законови облекчения за новообразуваните и малките фирми.

Относно възможните 

подходи за ограничаване на сивите практики 

в бранша, всеки втори от работодателите (50,8%) е на мнение, че ограничаването на сивия сектор в ИТ е възможно, но то трябва да става с помощта на добре прецизирани превантивни мерки. За строги санкции срещу нарушителите се изказват едва 16,8% от работодателите в бранша. Една трета от работещите в ИТ сектора пък настояват за баланс между превантивните мерки и контрола и санкциите за нарушителите.

39,8% от работодателите от бранша изразяват категоричната си убеденост, че най-ефективният лост, чрез който държавата би могла да регулира процесите по генериране на сиви практики в икономиката, е облекчаването на режимите за лицензиране, сертифициране и регулиране на дейността на икономическите субекти. Причината за това твърдение е, че колкото повече са регулациите, толкова по-голяма е вероятността бизнесът да потърси начини за тяхното избягване. Икономически целесъобразното поведение има върховенство в работата на предприемача, затова от държавата се очаква да прояви разбиране към потребностите на българския бизнес и чрез пакет от законодателни промени да създаде предпоставки за изваждане на сивите работодатели на светло, заключават от АИКБ.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Сивите практики в ИТ - акценти:
Характеристика на българския ИТ бранш:
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?