информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
анализи
Правилното управление на UPS прави дейта центъра по-зелен
От: InfoWeek
Поддържането на батериите е от първостепенно значение за UPS
14:44 10-10-2012
Оловно-киселинните батерии остават предпочитани
UPS системите са от основно значение за всеки център за данни. Тяхната основна роля е да поддържат сигурно електрическо захранване, ако ел. мрежа прекъсне или надвишава допустимите граници.

В основата на всяка UPS система са нейните батерии. С повишаващото се значение на „зелените” технологии за центровете за данни, правилната конфигурация на батериите и редовна им поддръжка са начини да се гарантира оптимизиране на работата на системата и подобряване на ефективността.

Добрата конфигурация на батерията може да оптимизира UPS надеждността

Изключително важно е да се идентифицират нуждите на потребителя и конфигурацията, която отговаря на неговия бюджет и изисквания относно пространството, като в същото време се предложат най-високите възможни (спрямо изискванията) нива на устойчивост.

Конфигурация, при която са свързани в един низ еднакви батерии „от край до край” за създаване на UPS батерията, е лесна за осъществяване и икономична, но не предлага голяма ефективност, тъй като повредата една от батериите прекъсва всички батерии.

Алтернативата е няколко паралелни низове от батерии, които използват комбинация от два или повече поредни низа, като всеки низ съдържа еднакъв брой блокове. Тази модулна UPS конфигурация предлага две съществени предимства. Първо, увеличава издръжливостта на батериите, така че прекъсването на една батерия няма да доведе прекъсване на всички батерии и второ, осигурява по-продължителна автономност на батерията по време на повреда на захранването.

В критични приложения, като например центрове за данни, където цената е от второстепенно значение, всеки паралелен UPS модул разполага за допълнителна гаранция с отделен предпазител и паралелна конфигурация от батерии.

Модулните UPS устройства могат лесно да бъдат регулирани (увеличени или намалени), за да съответстват на промяната на изискванията за захранване на центровете за данни, което ги прави дългосрочно решение за захранване.

Поддръжката на батерията може да сведе повредите до минимум

Оловно-киселинните батерии остават технологията на избор за повечето UPS системи. Като правило, UPS използват или вентилирани отворени или VRLA батерии от различен тип. От тях, VRLA са се превърнали в предпочитан избор, защото са по-екологични и имат по-малко изисквания за рутинна поддръжка. Също така, безопасната конструкция на VRLA позволява по-голяма гъвкавост на съхранение и употреба, като става възможно и поставянето на батериите в сървърни помещения и офиси, както и в отделни помещения за батерии.

Батериите са значителна част от общите разходи за UPS и поддържането им в добро състояние е от първостепенно значение, тъй като неправилната им употреба е причина номер едно за даунтайм на системата. Ефективната поддръжка на батериите започва с управление на температурата. Най-сигурно е батериите да се тестват на място. UPS доставчикът трябва да направи тестове на място, за да оцени характеристиките и годността на батериите.

По-подробна оценка за състоянието на батерията може да се получи чрез тестване на импеданса на батерията. То е сравнително лесно, не води до разреждане на батериите и ако се провежда редовно може да проследи състоянието на батерията и по-точно да установи края на жизнения й цикъл. Превантивната поддръжка на UPS системата ще установи потенциални проблеми, докато още не са се усложнили. И най-важното е, че ефективната превантивна поддръжка ще помогне за намаляване на даунтайма и ще доведе до повишаване на възвръщаемостта на инвестициите чрез удължаване на продължителността на жизнения цикъл на оборудването.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?