информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
позиция
Въпросителните около проекта за бърз интернет в селата
От: Тодор Ялъмов
Държавата рискува да не получи одобрение за държавна помощ
11:29 29-10-2012
Тодор Ялъмов
ИКТ общността в България чака този договор (за бърз интернет в селата - бел. ред.) точно 5 години. Мнозина – и от администрацията, и от индустрията, и от неправителствения сектор, допринесоха за случването му, въпреки липсата на координация между различните ведомства.

Ако не бяха хората в ГД Регионална политика, които искаха България да вземе парите (дори повече от нашата администрация), сигурно нямаше да успеем. Можем ли да си отдъхнем обаче, че най-накрая ще има един добре измислен инфраструктурен проект в сферата на ИТ, особено след фиаското на Телецентровете? Аз съм твърде притеснен. 

ЕСМИС/МТИТС/МРРБ предлагат и ГД Регионална политика се съгласява да се изгради 860 км оптика в 53 населени места – 29 общински центъра и 24 села, за да могат 277 765 души да ползват бърз интернет. 42,4% от хората в тези населени места (впрочем в тях живеят по-малко – 123 152 души) са имали интернет в жилищата си още през февруари 2011 г. Още тогава 68% от населението в тези населени места е могло да избира измежду поне два доставчика на широколентов интернет (т.нар. "черни" зони).

И в момента, ако сте в Павел баня например, можете да се абонирате за 30 mbps за прилична цена. Разбира се, има и доста села от избраните, които попадат в бели зони, без оптика, и вероятно за местните доставчици изгражданата инфраструктура би била от полза. Проблемът е, дали заради включването в списъка на населени места от очевидно черни зони в момента и на сиви, които еволюционно ще станат черни, докато завърши проектът, Европейската комисия няма да спре целия проект. 

Фактът, че на подписването присъства представител на ЕК, все още не означава, че решението за държавна помощ ще бъде положителна. Най-малкото защото го дават други хора. Няколко години държавните органи подготвяха проект, обществено обсъждане и обосновка за държавна помощ на базата на основни широколентови услуги (скорости над dial-up, 1-2 mbps, но и не по-високи от максималните за ADSL), а накрая говорят за следващо поколение (над 30 mbps и евентуално дори над 100 mbps).

В известен смисъл ЕСМИС са прави да мислят (и изграждат) инфраструктура с по-далечен хоризонт и е грешка на предходните екипи, че не започнаха да мислят други схеми за подкрепа.

ЕК препоръчва на държавите членки да пристъпват до изграждане на мрежи от следващо поколение в традиционно черни и сиви области само в краен случай, след като са опитали други начини. От намаляване на административната тежест и цената за изграждане на трасетата (строителните дейности) до пряка подкрепа на малки доставчици. Такъв е случаят с Вида Оптикс, която изгради оптика във Видин по ОП "Конкурентоспосбност" и е доставчик в 5 от избраните места.

Години наред от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” препоръчвахме именно такива подходи, които да подпомогнат легализирането и повишаване качеството на мрежите на малките доставчици в селата. Държавата не възприе този подход, а сега рискува да не получи одобрение за държавна помощ.

В случая държавата предпочете испанския модел, ориентиран към местната власт. Това може и да е много добър ход, стига да бъде придружен с инвестиране в разработване на услуги от следващо поколение от тези общински центрове, които да изискват скорости от над 30 mbps и да се ползват масово в следващите 2-5 години. Ако няма такива услуги, парите ще са дадени на халос. 
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от позиция
Хора, учете ИТ специалности!
15:22 26-03-2014
Или за парадоксалната ситуация в образованието
Някой помни ли за закон за иновациите? А за ПЧП?
12:25 20-02-2014
Правителството готви от години регулации за иновациите
Кратки размисли на тема ИТ
11:29 3-02-2014
Вълнува ли нещо сериозно ИТ бранша у нас?
  Най-четено от позиция
15:22 26-03-2014 Хора, учете ИТ специалности!
11:05 18-03-2013 Министърът на е-управлението – директор на водопад...
13:08 12-12-2011 Кратки размисли на прага на 2012
17:40 9-02-2010 Вятърът на промяната излезе силен изневиделица
11:51 16-07-2012 Готови ли сте да бягате от неприятни срещи през лятото?