информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
интервю
Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
От: Ива Иванова
11:10 29-10-2012
Карлос Бразао
Г-н Бразао, какви са наблюденията ви върху развитието на е-правителството в България и в Югоизточна Европа като цяло? 

България, подобно на повечето си югоизточни съседки, е във фазата на разработка на стратегия за е-правителството. Това предоставя на страната възможност да черпи от опита на някои северно- и централноевропейски страни, които вече са започнали да имплементират инициативи за е-правителство, и така да избегне възможни проблеми и ускори разгръщането на собствените си инициативи в областта.

Какво прави стратегията за е-правителство успешна?

Един от ключовите фактори за успех е да се балансира фокусът и инвестицията както върху софтуера и разработката на приложения, така и върху създаването на необходимата основна инфраструктура. За да бъдат услугите за е-управление достъпни за голяма част от населението, е необходимо да бъде внедрена нужната инфраструктура по отношение на широколентов достъп и капацитети на центровете за данни.

Участва ли Cisco в проекти за е-управление в България? Можете ли да ни разкажете повече за тях?

Cisco работи с редица правителства в Европа, включително и в България, като помага да се установи въздействието на широколентовия интернет върху местната икономика и общество, и тези оценки могат да бъдат използвани за националните цифрови стратегии. Internet Business Solutions Group (IBSG) на Cisco разработи методология, която помага да се разбере въздействието на широколентовия интернет и възприемането на технологии в различните сектори на икономиката.

В България Cisco има редица образователни инициативи (Сиско мрежова академия и др.). Смятате ли да увеличите присъствието си в тази област – във висшето образование? 

Cisco Networking Academy е програма, която постоянно се разширява и еволюира: както по отношение на броя на участниците, така и според достъпното образователно съдържание. В България в момента имаме 50 академии с почти 3000 участници – повечето от тях във висшето образование. Откакто стартирахме Сиско мрежова академия в България в началото на 2000 г., повече от 17 500 студенти са участвали в различни курсове.  

Недостигът на ИТ специалисти е упорит проблем в световен мащаб. Какво може да ни помогне да се справим с него – повече партньорства между бизнеса и университетите или популяризирането на хай-тек специалностите? 

Недостигът на ИТ специалисти е глобален проблем. Наред с това обаче, е-умения се търсят във всички сектори на икономиката: според ЕС по-голямата част от практикуващите ИТ в Европа работят в индустрии, различни от ИКТ. През 2007 г. по-малко от половината (46%) са работили в ключова ИКТ индустрия.

Необходимо е всички заинтересовани страни да се фокусират върху този проблем: правителства, образование и частният сектор трябва да допринесат за справянето с него. И е добре да се започне от основното образование, като се предизвика у учениците – и момичета, и момчета – интерес към математиката и научните дисциплини.

Сиско мрежова академия е пример за изключително успешно партньорство между образователна институция и частна компания. През 15-те си години история, програмата е достигнала 1 000 000 участници, което наистина е най-голямата класна стая в света. 

Вие също така ръководите група за бизнес развитие в областта на здравеопазването в Cisco. Какви са най-горещите тенденции в ИТ в здравеопазването в Европа през 2012 г.?

Застаряващото население и миграцията на здравни специалисти са ключови проблеми за Европа. Достъпността на високоскоростен ШЛИ в домакинствата разкрива огромни възможности по отношение на дистанционните здравни услуги.

С широколентова връзка към интернет вече не е необходимо пациентите да посещават лекари (или да пътуват на дълги разстояния, за да отидат на лекар) за проверки като кръвно налягане и др. Достъпни са и ще стават все по-достъпни в бъдеще широк набор от устройства за мониторинг у дома. Като се свържат тези устройства към интернет, лекарите могат да получават достъп до важни данни. В бъдеще ще бъде ежедневие да се обадиш на лекаря си и да говориш с него, използвайки видео, вместо да ходиш до клиниката. Заради застаряващото население усъвършенстваният мониторинг ще става все по-важен.

В Швейцария Cisco и Swisscom в момента оборудват 200 аптеки със системите за видеокомуникация Cisco TelePresence. Така пациентите могат да получат официално и документирано първоначална консултация с лекар чрез видеовръзка в аптеката.

Чрез технологии като Cisco HealthPresence болниците могат да свързват специалисти от всяка част на света и да консултират медицински случаи. Те могат да канят пациенти да се присъединят към сесията и лекари, които се намират на хиляди километри, да наблюдават пациента и да участват в лечението му с важни съвети.

Що се отнася до миграцията на здравни специалисти, тъй като анализът на информация може да бъде напълно цифровизиран, вече има примери, в които радиографски анализи за американски болници се правят в страни като Индия и Израел. Това също може да е интересна възможност за болниците в Югоизточна Европа: да задържат специалистите си у дома, но едновременно с това да създадат нови бизнес модели с дистанционна диагностика.

Работи ли Cisco върху телемедицински проекти в България? Може ли да ни кажете повече за тях?

Стартирахме пилотни проекти за дистанционно консултиране чрез видео между български болници и се надяваме да разширим тези инициативи в близкото бъдеще.

България има големи планове за модернизирането на националната система за отбрана чрез европейски средства. Планира ли Cisco да участва в тази модернизация?

Cisco си партнира тясно с НАТО и други организации в отбраната и е разработила няколко решения, базирани на интелигентната IP мрежа, които могат да помогнат за обединяване на унаследени системи, за подобряване на гъвкавостта, за изграждане на виртуално присъствие и в отговор на други военни изисквания. Щастливи сме да предоставим тези решения и в България.

И накрая, има прекрасни примери как комуникационните технологии могат да помогнат за гражданска защита. Кои са европейските най-добри практики в тази област?

В момента в много случаи пожарникарите, полицаите, медицинските лица за реагиране при спешни случаи и специалистите по обществена безопасност комуникират по различни радиочестоти и с различни системи, което създава бариери пред предоставянето на координирани и ефективни действия по време на кризи. 

За да отговори на тези предизвикателства, Cisco разработи система за IP оперативна съвместимост и комуникации (IP Interoperability and Communications System). Това е напълно IP базирано решение за реагиране при инциденти, което позволява бърза и надеждна комуникация чрез всякакви настолни и мобилни устройства между специалистите по обществена безопасност и освен непрекъсната комуникация в реално време, им предоставя и поточно видео. Пример за използване на системата е компанията ASFINAG, която управлява магистралите в Австрия.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Визитка
Лично
Най-нови от интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску от Intel пред InfoWeek
Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс пред InfoWeek
До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
10:42 18-03-2013
Димитър Цветков и Борис Накев пред InfoWeek
  Най-четено от интервю
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:49 26-04-2010 Желаем да бъдем доверен съветник на българския бизнес
11:10 29-10-2012 Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
10:15 14-10-2013 Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.