информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
интервю
Интернет на нещата е голяма възможност за България
От: Ива Иванова
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс
Бернд Хайнрихс има 20 години професионален опит на пазара за високотехнологични комуникации. Той активно участва в ранните изследвания и разработки на TCP/IP и ATM в Техническия университет в Аахен, Германия. След това Хайнрихс управлява няколко инженерни проекта за Ericsson. През 1996 г. той се присъединява към Cisco, където стартира като мениджър Клиенти за Deutsche Telekom. Насъбраният опит е идеалната основа за поемане на нова позиция в областта на корпоративното бизнес развитие, където Хайнрихс работи преди всичко върху M&A, миноритарни инвестиции, Go-To-Market проекти за региона на Европа, Близкия Изток и Африка, споразумения за партньорства с трети страни и стратегическо продуктово планиране. Сред най-значителните трансакции на Cisco, постигнати с помощта на Бернд Хайнрихс, са придобиванията на Pirelli Optical, Qeyton и Linksys. От края на 2003 г. Бернд Хайнрихс е член на Управителния съвет на Cisco Германия и Cisco Централна Европа. През август 2011 г. Хайнрихс поема ръководството на екипа, отговарящ за Borderless Network в Cisco Централна Европа.    

Г-н Хайнрихс, какви са последните тенденции в мрежовите технологии за предприятията и как Cisco ги адресира в новите си продукти и иновации? Какви са последните мрежови иновации на Cisco? 

Мегатенденции с въздействие върху ИТ и мрежовите технологии са мобилността, BYOD, облакът, големите данни и интернет на нещата (или „интернет на всичко” – ако смятаме също хората, данните и процесите, освен нещата). Всички те изискват промяна и оптимизация на мрежите (по-бърз ШЛИ, по-голяма интелигентност, изчисляване на данни в движение, сигурност, процеси). Иновациите на Cisco адресират всичко, споменато по-горе: конвергиран достъп, обединяващ безжичния с кабелния свят, управление на политиките във всички платформи чрез ISE (Identity Services Engine), управление на мрежата във всички платформи (Cisco PRIME), възможности за изчисления на маршрутизаторите/комутаторите, готови за интернет на нещата продукти и т.н.

Как си представяте света на вездесъща свързаност след 10 години? Какви ще са ползите от живота в този бъдещ свят?

Светът няма да стане свят, свързан машина-към-машина, но така ще изглежда интернет – свързващ хората, машини (неща), процеси и данни, които, всички заедно, изграждат интернет на всичко. Това е от полза за потребителите: замислете се за здравеопазването, автоматизацията на дома, баланса между работата и личното време при възможността да се работи отвсякъде, не само от офиса. В бъдеще ще можем да пием хапче, което предоставя информация за здравето ни на личния ни лекар. Или, замислете се за комуникациите кола-към-кола, които помагат за по-безопасно и релаксиращо преживяване зад волана.

Ще се намери ли решение на проблемите с използването на смартфони и таблети? И какви са решенията на Cisco за „подсигуряване” на BYOD? 

Да, тези проблеми ще бъдат решени. Cisco предлага технологията Identity Services Engine (ISE), която проверява кой е в мрежата, какво прави той/тя, по кое време, къде и как. Наред със съществуващите MDM решения (управление на мобилните устройства), ние вече можем да изградим сигурна среда за клиентите ни. Това решение може да бъде допълнено от нова ОС за смартфони, като например Blackberry 10 Balance, която разделя устройството за лична и професионална употреба. 

Cisco наскоро анонсира нови продукти за унифициран достъп. Може ли да ни разкажете повече за тях и какви са ползите от тях за ИТ отдела? 

Ние анонсирахме три групи продукти за унифициран достъп, включително комутатор за унифициран достъп, безжичен контролер и нови версии на политиката ни и решенията за управление Cisco Unified Access. Първо, комутаторът Cisco Catalyst 3850 е висококачествен, скалируем, не по-скъп от предходния модел. Той включва функционалност на безжичен контролер и всички безжични функции, които Cisco предлага за самостоятелни контролери (поддръжка на 11ac, Videostream, Clearstream, ...). Комутаторът обединява кабелната и безжичната връзка в една мрежа. Анонсирахме също отделен самостоятелен контролер, който може да се използва за до 250 точки за достъп. И на трето място, версията ISE 1.2 може да взаимодейства с всички големи MDM играчи.      

Интернет на нещата ще трансформира много живота ни, но кога ще стане това? Далечно бъдеще ли е интернет на нещата и как ще го превърнем в реалност?

Интернет на нещата вече е факт: вземете колите без шофьори (например пилотните проекти на Google, Ford), решенията за автоматизация на дома, дискретното производство, подобряващо сензорите и актуаторите, решенията за управление на автопарка Car2Car.

Каква е ролята на Cisco в интернета на нещата?

Cisco играе на няколко полета – сред тях са: платформата IoT Connectivity, разработка на сензори и активатори, анализ на данните в движение, както и разработка на по-надеждни продукти за специални среди.

Какъв би бил икономическият ефект от интернет на нещата? Какви са потенциалните ползи и рискове за бизнеса, които концепцията носи? Едновременно с това, ще се променят ли управлението и отговорността в света на интернет на всичко?

Според анализите говорим за обща бизнес стойност от около 14 трилиона долара в следващите 10 години. Това е двойно повече от общата печалба на всички компании по света. Тази стойност е залогът, който ще отиде при онези, които инвестират в това, да станат играчи – независимо дали става въпрос за компании, правителства или страни. 

Ключов риск, който трябва да бъде адресиран още от началото, е неприкосновеността на личните данни. Никой няма да иска специфичната информация за здравето или финансови данни да попаднат на място, където не би трябвало да бъдат.

Какво може да донесе тази концепция на българските предприятия?

За България тя е голяма възможност да увеличи производителността си и блестящия ИТ опит, с който разполага.

Лично

Какво е първото Ви впечатление от България?

Прави ми впечатление интересът и знанията на публиката по време на Cisco Day в София. Също така, след като анализирах демографски показатели като застаряване и развитие на населението, ръст на БВП, установих, че интернет на нещата може да бъде шанс, голяма възможност за България.

Какво е по-добро в работата с технологиите – да бъдеш визионер или прагматично мислещ? 

Зная, че предпочитате едностранчив отговор, но аз вярвам, че и двата човешки типа са необходими. Понякога визионерите трябва да бъдат върнати обратно на Земята, понякога прагматично мислещите трябва да бъдат тласкани напред. Има редица примери в историята. Надявам се, че аз съм прагматичен визионер.

Как разрешавате конфликти в работата?

Чрез разговори и директно ангажиране. Конфликтите не търпят отлагане. 

Съществува ли граница между работата и личния Ви живот?

Границата се заличава, но това не се отразява зле на мен или семейството ми.

Какво носите у себе си винаги когато пътувате?

Моят iPhone за чатене, слушане на музика, снимки (лични, бизнес). Последното издание на The Economist (или хартиено, или на таблета ми). И обувките ми за тичане.

Как релаксирате?

Като прекарвам време със семейството си, слушам музика, свиря, тичам.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску от Intel пред InfoWeek
Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс пред InfoWeek
До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
10:42 18-03-2013
Димитър Цветков и Борис Накев пред InfoWeek
  Най-четено от интервю
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:49 26-04-2010 Желаем да бъдем доверен съветник на българския бизнес
11:10 29-10-2012 Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
10:15 14-10-2013 Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.