информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
полезно
Защо аутсорсингът си струва парите?
От: InfoWeek
Най-малкото, ще ви спести цялата тежка работа
10:38 8-11-2010
Да се оправдаят разходите за поверяването на инфраструктурата и приложенията на трета страна може да е доста трудна задача. Тогава защо все повече организации се захващат с това? Организациите от обществения сектор са водещи в аутсорсинга на софтуерните приложения и ИТ инфраструктурата си към доставчик (трета страна), като не винаги най-мотивиращият фактор за тях са икономиите на средства. 

Британският съвет по акушерство и здравни грижи (The Nursing and Midwifery Council – NMC) обяви преди известно време, че ще изнесе своите основни приложения и ИТ инфраструктуа към Business Systems Group (BSG). Сделката се оценява на 5,2 млн. паунда и обхваща период от над пет години.

На друго място Bridgend County Borough Council успя да предоговори условията по договора за хостване на техните COA Solutions e5– приложения и счетоводни системи с компанията-доставчик 2e2, с което направи икономии в размер на 

488 000 британски паунда за следващите пет години 

Данните са сравнени с разходите според предишният договор за аутсорсинг. NMC сключи голям договор за аутсорсинг с EDS, който приключи през 2002 г., но оттогава успява да поддържа приложенията и услугите със собствени ресурси. Организацията ще премести 50 сървъра от собствения си център за данни на ново място в Лондон, а също и сторидж мрежата и всички приложения, хоствани от посочените сървъри.

NMC ще запази дейностите, поддържани от отделен център за данни, за случаите на необходимост от възстановяне в случаи на аварии.

Джойлън Ингам, и.д. директор ИКТ за NMC, коментира, че действителните икономии на разходите в сравнение със собственото обезпечаване са били незначителни; тук привлекателна е била възможността за 

прехвърляне на отговорността за подсигуряването на ИТ 

и възстановяването в случаи на повреда към трета страта, като на NMC остава да се концентрира върху изпълнението на основните си дейности. Именно последният аргумент е бил решаващият.

Икономиите на разходи не са доста неутрални спрямо общите разходи. Разполагахме с малък екип от четири специалисти, които бяха прехвърлени към  BSG. Но освен това ние ползвахме и консултанти и предприемачи; така управлението на инфраструктурата със собствени сили се оказа доста скъпа дейност за нас”.

Когато започнем да подменяме хардуера след две-три години, ние ще търсим да си купим услуги, 

а не просто ще инвестираме в инфраструктура 

Ние разбираме, че инфраструктурата в наши дни вече се възприема като стока за широко потребление.”

Всички софтуерни приложения на NMC ще се хостват от BSG, включително системата за финансово управление OpenAccounts. Договорът освен това включва и мониторинг на системите и техническо обслужване от страна на BSG, така също и поддръжка на системата за електронна поща на NMC, системата за IP телефони Cisco CallManager, по-късно и Citrix приложенията за настолните компютри – след преминаването към тънки клиенти според условията на споразумението.

Като обществена организация ние сме обект на Закона за защита на данните, затова 

клаузите за поверителност на данните 

заемат голяма част от договора с BSG”, допълва той.

От Bridgend County Borough Council се изисква да съхранява данните си в Обединеното кралство, в съответствие със Закона за защита на данните и разпоредбите за поверителност на информацията. Всички счетоводни данни и годишни счетоводни отчети ще се съхраняват на сървърите на 2e2.

Макар да имат споразумение за аутсорсинг с 2e2още от 2002 г., то бе изменено с прехода към нови платформи.

Използваме счетоводната система COA Solutions e5 от доста време, но това е стъпка към съвсем нова платформа от Unix-базираната стара платформа”, обяснява Стийв Дърбин, мениджър доставки на приложения от съвета на Bridgend.

Софтуерът e5 се предоставя на 300 потребители, които редовно свалят най-новите Java приложения, които се съхраняват в локалните персонални компютри. Легалните потребители на други системи ще могат да се присъединят през следващите 12 месеца.

Докато икономията на средства изиграва своята роля за вземането на решение за продължаване на договора с 2e2, Дърбин разкрива, че все пак е щяло да бъде по-евтино да се работи със собствените софтуерни приложения. Но все пак 

гъвкавостта, намалените разходи за управление и по-лесната скалируемост 

в бъдеще са се оказали от решаващо значение за  продължаването на отношенията с 2e2.

Техните услуги ще ни струват малко повече от използването на собствено решение, но ще ни спестят цялата тежка работа и освен това счетоводният отдел ще получи фиксирани разходи за ИТ”.

Анализаторската компания Gartner прогнозира, че глобалните продажби на корпоративни софтуерни продукти от типа „софтуера като услуга” ще надхвърлят 5,5 млрд. паунда (8,5 млрд. долара) през 2010 г., което е 14,1% ръст спрямо 2009 г., тъй като широкият спектър от приложения и решения за Web 2.0 интеграция ще окажат доста привлекателни предложения.

От Bridgend напоследък обмислят да прехвърлят и други приложения и услуги си към модела на хостваните услуги поради подобрените сигурност и управление на заплахите.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от полезно
ArcGIS 10.2 е вече в България!
banner 11:56 14-11-2013
Ново поколение ГИС от Esri предоставя революционни функции
Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
banner 15:50 21-08-2013
Фирмата очита силни резултати от изпълнението на ЕС проект
Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
banner 07:00 10-08-2013
Компанията реализира договор за безвъзмездна финансова помощ
  Най-четено от полезно
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
15:50 21-08-2013 Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
11:57 16-07-2010 Интелигентни възможности в системите за IP видеонаблюдение
16:20 12-07-2012 KYOCERA Document Solutions празнува 20-годишнината на ECOSYS
11:56 14-11-2013 ArcGIS 10.2 е вече в България!