информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
полезно
Облачни технологии от EMC
От: InfoWeek
Публичен, частен и персонален облак предоставя компанията
12:28 26-04-2011
EMC предлага редица решения за трансформация към инфраструктура от типа „частен облак“ (private cloud) – т.е. изграждане на вътрешнофирмена „облачна“ архитектура, която се управлява само от съответната организация и услугите се предоставят само за вътрешните нужди на организацията.

При архитектурата „частен облак“ се гарантира най-високото ниво на сигурност и надеждност.

За да се постигне успешна трансформация от физическа среда към IT-as-a-Service, първата необходима стъпка е виртуализация на инфраструктурата за част от некритичните приложения. EMC предлага редица услуги, като Virtual readiness assessment, Private Cloud Assessment и др., с помощта на които клиентите могат да определят своята готовност за виртуализиране на определени приложения, за преминаване към виртуална инфраструктура и за цялостно изграждане на „частен облак“.

За успешното изграждане на тези първи стъпки EMC предлага и широк набор от инфраструктурни решения, оптимизирани за виртуални среди.

EMC предлага високоефективни системи за консолидирано съхраняване на данни, с тясна интеграция към най-популярните виртуализационни среди, с поддръжка на технологии като Virtual Provisioning, технологии за автоматично преместване на съхраняваните данни върху различни типове дискове в зависимост от натоварването на съответните приложения (Fully Automated Storage Tiering – FAST), използване на високопроизводителни Flash/SSD дискове за съхраняване на данни с максимални изисквания за производителност и др.

Tова включва системи за съхраняване на данни от висок (Symmetrix VMax), среден (VNX / CLARiiON CX4) и дори нисък клас (VNXe), решения за backup на виртуални среди с дедупликация (EMC Avamar, DataDomain), решения за отдалечено запазване (съхранение) на данни във виртуални среди (EMC Recover Point), системи за управление (EMC Ionix)

За създаване на решения за „публичен облак” (Public Cloud) EMC предлага специализирания сторидж Atmos (Cloud optimized storage), който е оптимизиран за предоставяне на услуги като SaaS, IaaS, и поддържа Web (REST/SOAP) и файлови услуги (IFS/NFS/CIFS).

Предлагат се и възможности за детайни отчети, както и функционалност за chargeback, въз основа на използваните ресурси. Atmos се предлага както като комбинирано решение хардуер/софтуер, така и като базирано на виртуални машини решение.

Чрез своето поделение Iomega EMC анонсирана наскоро концепцията за т.нар. „Персонален облак” (Personal Cloud).

Iomega Personal Cloud предлага решение за максимална защита и дистанционен достъп до данни за малки организации и индивидуални потребители и осигурява контрол над собствен „облак“ уеб-базирана изчислителна архитектура, която свързва дадено Iomega устройство за мрежово съхранение на данни с други устройства или потребители през Интернет.

До 250 устройства могат да бъдат свързани в „персонален облак”. При наличие на две или повече устройства може да се извършва дистанционно архивиране на потребителските локални данни на алтернативно място, което предоставя на потребителите и малките организации идеален план за възстановяване на данните при бедствие или проблем, който е лесен за реализация и е икономичен.

За осигуряване на сигурността в „частен облак“ и при използването на услуги от „публичен облак”. EMC чрез своето поделение RSA предлага редица специализирани решения, като “Cloud Security and Compliance Solutions” и “Secure Virtualization of Business Applications”.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от полезно
ArcGIS 10.2 е вече в България!
banner 11:56 14-11-2013
Ново поколение ГИС от Esri предоставя революционни функции
Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
banner 15:50 21-08-2013
Фирмата очита силни резултати от изпълнението на ЕС проект
Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
banner 07:00 10-08-2013
Компанията реализира договор за безвъзмездна финансова помощ
  Най-четено от полезно
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
15:50 21-08-2013 Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
11:57 16-07-2010 Интелигентни възможности в системите за IP видеонаблюдение
16:20 12-07-2012 KYOCERA Document Solutions празнува 20-годишнината на ECOSYS
11:56 14-11-2013 ArcGIS 10.2 е вече в България!