информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
полезно
Активен.БГ реализира съвременната концепция за е-управление
От: InfoWeek, ИТ новини
Проектът на ЕСРИ е първата подобна инициатива у нас
13:20 12-03-2012
Необходимостта от реализиране на ефективно и прозрачно държавно и местно управление, от предоставяне на качествени услуги на гражданите, поставя на дневен ред въпроса за създаване на съвременно електронно управление. Управление, което е качествено, прозрачно, устойчиво и най-вече - в диалог с гражданите. Именно в тази посока ЕСРИ България работи активно, в резултат на което успешно реализира проекта Активен.БГ. 

Активен.БГ е първата инициатива в България, която стъпва върху най-съвременни ЕСРИ ГИС технологии за постигане на ефективно гражданско участие в местното самоуправление. Тя предоставя на гражданите алтернативата да съобщават за нередности по-бързо и по-лесно от всякога посредством използването на специална онлайн платформа www.aktiven.bg. Проектът е иницииран и финансиран от ЕСРИ България с официални партньори в лицето на Националното сдружение на общините в Република България, Съвета за устойчиво развитие и Фондация за реформа в местното самоуправление.

Целта на Активен.БГ е да предостави възможност на жителите да участват активно в подобряване условията на живот в техните райони, като подават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности. Посредством уебсайта гражданите могат да подават към съответните отговорни организации сигнали за забелязани нередности (опасни сгради, детски площадки, боклук, улични дупки, ледени висулки и много други) -  за целта е необходимо просто да посочат местоположението на нередността върху картата, да дадат кратко описание и да приложат снимки, ако такива са налични. Към момента в инициативата са се включили повече от 25 организации – десетки общини, РИОСВ и ютилити компании, които използват платформата безплатно, за да обработват сигналите на гражданите и да комуникират електронно с тях. Сайтът е общ за всички институции и организации, които участват в проекта. В зависимост от това на територията на коя организация е регистриран подаденият сигнал, уведомлението се изпраща към съответното отговорно лице. По този начин се предоставя възможност за получаване в реално време на сигнали от гражданите за различен тип нередности. Отговорните лица от своя страна поемат ангажимент за следене на получените сигнали и отразяване статуса на тяхната обработка на уебсайта. Системата предоставя възможност за приоритетна обработка на определени сигнали в зависимост от типа нередност. Гражданите, подали сигнал, могат не само да наблюдават статуса му на уебсайта, а и да получат имейл относно извършените дейности за отстраняване на нередността. 

Посредством Активен.БГ публичните организации, участващи в инициативата, се отварят за гражданите, реализирайки на практика съвременната концепция за е-управление, базирано на ефективна двупосочна комуникация с гражданското общество. 

За да се включите в инициативата Активен.БГ, можете да пишете на info@aktiven.bg
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от полезно
ArcGIS 10.2 е вече в България!
banner 11:56 14-11-2013
Ново поколение ГИС от Esri предоставя революционни функции
Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
banner 15:50 21-08-2013
Фирмата очита силни резултати от изпълнението на ЕС проект
Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
banner 07:00 10-08-2013
Компанията реализира договор за безвъзмездна финансова помощ
  Най-четено от полезно
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
15:50 21-08-2013 Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
11:57 16-07-2010 Интелигентни възможности в системите за IP видеонаблюдение
16:20 12-07-2012 KYOCERA Document Solutions празнува 20-годишнината на ECOSYS
11:56 14-11-2013 ArcGIS 10.2 е вече в България!