информационни ресурси за бизнеса
новини |  анализи |  позиция |  интервю |  полезно
Infoweek
полезно
Социална мрежа събира съседи във виртуалното пространство
От: InfoWeek
Улеснява комуникацията в 112 000 етажни собствености у нас
13:07 17-09-2012
Александър Димитров анонсира новия сайт www.e-dom.bg
Българска социална мрежа ще решава междусъседски проблеми във виртуалното пространство. Сайтът www.e-dom.bg ще улесни нерядко досадната и изтощителна работа на ангажираните със задълженията на домоуправители и обитателите на над 112 000 етажни собствености у нас.

Платформата също така ще спомогне за по-добра комуникация между съседите (и между съседните етажни собствености) и предлага алтернатива на събранията пред/във входа. 

„В момента сме свидетели на масово отчуждение, нежелание за поемане на отговорност, липса на комуникация между съседите, слаб или никакъв контрол на общите финанси”, коментира Александър Димитров, автор на идеята и управител на Е-дом мениджмънт. Затова и броят на потенциалните потребители на новия сайт, които се нуждаят от ефективна система за управление, е голям. Според проучване, което предшества разработката на новия сайт, 89% от участниците възприемат положително онлайн платформата.

Какво предлага www.e-dom.bg?

Сайтът работи в два режима – за собственици и домоуправители. Потребителят, ползващ режим на собственик, може да разглежда пълноценно целия сайт, да комуникира с другите собственици и взема решения чрез форума и да прави промени само за собствения си обект – всички останали обекти са невидими. Домоуправителят вижда и коригира данни за всички обекти.

Той също така регистрира етажната собственост и поддържа виртуална домова книга, включително за пасивните съседи – възрастни, отсъстващи, без достъп до интернет. Онлайн домоуправителят може да планира, разпределя и разпраща известия за бюджета на входа до отделните жилища. Осигурена е функция за изпращане на съобщения, покани за плащане и др. Сайтът позволява още да се съхраняват документи на входа в архив.

E-dom в момента все още е бета версия и се ползва ефективно от около 20 етажни собствености в София, Враца, Варна и Благоевград, съобщи Александър Димитров. Предстои развиването му с предоставяне на възможности за автоматизирано получаване на задължения за комунални услуги, заплащане на сметки, предоставяне на версия за автомобилни телефони и други функционалности според получената обратна връзка от потребителите.

Планира се платформата да осигурява бърза и лесна комуникация на жителите на сградата с местните общински администрации и обратно – чрез изпращане на писма, молби и други документи, организиране на събития и инициативи в населения район.  

Системата е безплатна за живущи, домоуправители и общини, като ще се събират такси от фирми за управление, анонсира още Александър Димитров.  

Проблемите в управлението на етажната собственост

Липсата на комуникация е основна причина за нерешаване на проблемите с етажната собственост от общ интерес, подчерта Александър Димитров. Слабата ангажираност на съседите е главен проблем в управлението на етажната собственост у нас според проучването (66,2%).

В проучването слабата събираемост на задълженията се определя също като голям проблем (39,8%). 91,2 процента от етажните собствености у нас се самоуправляват, сочи още изследването, в което са участвали близо 800 човека от цялата страна.

Друга причина за проблемите в управлението на етажната собственост е нестабилността на средата, т.е. незнанието кой е домоуправител, как да се свържем с него в момент на нужда, какво е състоянието на задълженията в етажната собственост, кой плаща и кой – не и др. „Когато всички тези въпроси остават без отговор в продължение на години, всякакво доверие в „странното” понятие „етажна собственост” се разрушава. На негово място идват мнителността, конфликтите, неразбирателството и се лишаваме от основа за благоустрояване на етажната собственост.”
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Потенциални потребители на системата E-dom:
С какво ще помогне www.e-dom.bg?
Най-нови от полезно
ArcGIS 10.2 е вече в България!
banner 11:56 14-11-2013
Ново поколение ГИС от Esri предоставя революционни функции
Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
banner 15:50 21-08-2013
Фирмата очита силни резултати от изпълнението на ЕС проект
Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
banner 07:00 10-08-2013
Компанията реализира договор за безвъзмездна финансова помощ
  Най-четено от полезно
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
15:50 21-08-2013 Сирма подобри процесите си по разработка на софтуерен код
11:57 16-07-2010 Интелигентни възможности в системите за IP видеонаблюдение
16:20 12-07-2012 KYOCERA Document Solutions празнува 20-годишнината на ECOSYS
11:56 14-11-2013 ArcGIS 10.2 е вече в България!