информационни ресурси за бизнеса
комуникации |  сигурност |  бизнес софтуер |  критични системи |  интернет |  зелени ИТ |  ИТ проекти |  cloud |  CAD/GIS/GPS |  документопоток |  финансови ИТ |  МСБ
Infoweek
анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
От: InfoWeek
Настъпва епохата на личния облак
11:41 21-05-2014
Софтуерно дефинираните мрежи създават нови конкуренти
Всяка година Gartner създава списък с водещите технологични тенденции, които ще повлияят върху работата на предприятията и ИТ организациите през следващите три години. Мобилни, социални, облачни и други информационни технологии са включени в списъка с най-новите тенденции според Gartner, които ще предизвикат промени и създадат нови възможности. 

1.    Големи облачни услуги

През последното десетилетие водещи организации за облачни услуги, като Google, Amazon, Rackspace и Netflix, експериментират с нови начини за доставяне на ИТ услуги. Резултатът от усилията им са големи промени в ИТ. Според Gartner корпоративните ИТ професионалисти игнорират това развитие на свой собствен риск. 

2.    Умни машини

ИТ лидерите трябва да разучат иновациите, заплахите и влиянието на умните машини върху моделите на работа (сътрудничеството между човек и машина), работните смени и корпоративните бизнес възможности.   

3.    3D печат

3D печатът трансформира организациите, индустриите и пазарите. ИТ директорите, техническите директорите и ИТ професионалистите трябва да се информират и да приложат ключови тенденции в 3D печата, които ще променят организацията им.

4.    Епохата на личния облак

Тъй като личният облак става все по-важен, ИТ организациите ще трябва да изоставят текущите подходи за взаимодействие с клиентите. ИТ професионалистите трябва да бъдат гъвкави и да отговорят с нови техники, инструменти и политики или рискуват да изгубят връзка с потребителската си база.   

5.    Софтуерно дефинирано всичко

Сървърната виртуализация е зряла технология, но като ИТ инициатива може да наруши обичайната работа на ИТ потребителите и доставчиците. Виртуализацията предоставя основа за софтуерно дефинирано всичко, облачен компютинг и ценовоефективни проекти за по-зелени центрове за данни. 

Възприемането на софтуерно дефинирани мрежи ще предизвика нова надпревара между традиционните и новите вендори на мрежови решения за центровете за данни, като доставките ще се реорганизират и това ще доведе до по-голяма конкуренция и възможности за всички вендори. 

6.    Разнообразие от мобилни устройства и управление

Потребителски ориентираната ни BYOD култура оказва натиск върху ИТ професионалистите да предоставят на корпоративните крайни потребители богат избор от устройства. С появата на носими устройства, пионери в разработката на които са Google и Samsung, все повече производители на оригинално оборудване, оригинален дизайн и компании за производствени услуги в областта на електрониката навлизат на пазара, за да разработват продукти за интернет на нещата в дългосрочен мащаб. До 2016 г. този пазар се очаква да надвиши 10 милиарда долара. 

7.    Мобилни приложения

ИТ и бизнес професионалистите, които работят в областта на електронната търговия, трябва да предоставят мобилни приложения, които улесняват взаимодействието с клиентите. Предоставянето на качествено взаимодействие с клиентите ще увеличи възприемането и използването на приложения за мобилна търговия и ще доведе по-голяма лоялност на клиентите и приходи.

Приложенията според Gartner ще имат драматично въздействие върху стратегиите за разработка, управлението на жизнения цикъл на софтуера и програмите за финансиране.   

8.    Интернет на всичко

Интернет на всичко ще бъде популярна тенденция, но доколко популярна ще бъде зависи от какво именно включва. Очаква се до 2020 г. интернет на нещата да включва 26 милиарда устройства. До 2020 г. доставчиците на продукти и услуги ще генерират нови приходи, надвишаващи 300 милиарда долара, преди всичко от услуги. Това ще влее 1,9 трилиона долара в световните икономики с добавена стойност чрез продажби на различни пазари за крайни потребители.

9.    Хибриден облак и брокери на ИТ като услуга

Никоя облачна услуга не е уникална, но овладяването на хибридния облак все още не е постигнато от много предприятия. Хибридният облак ще подготви мениджърите и ИТ професионалисти да се възползват от приноса на облака за иновативните бизнес процеси. 

10.    Облачна/клиентска инфраструктура

Предприятията са изправени пред вездесъщото присъствие на мобилните устройства, предимствата на облачния компютинг като модел за доставка на приложения и необходимостта от по-добро и по-персонализирано потребителско преживяване. Моделът клиентски приложения в облака е пресечната точка на тези тенденции.  

Организациите за разработка на приложения продължават да са изправени пред бързи промени. Облакът и мобилните устройства ще променят типа на разработваните приложения, а необходимостта от гъвкавост на бизнеса ще промени начините, по които те биват разработвани.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?