информационни ресурси за бизнеса
комуникации |  сигурност |  бизнес софтуер |  критични системи |  интернет |  зелени ИТ |  ИТ проекти |  cloud |  CAD/GIS/GPS |  документопоток |  финансови ИТ |  МСБ
новини
145 млн. потребителски профила в еBay атакуват хакери
От: InfoWeek
Това е втората по мащабност атака в американската история
11:09 22-05-2014
"Голяма част" от данните са копирани от хакерите
Данни от 145 милиона потребителски акаунта в еbay достъпиха хакери. Пробивът се смята за втори по мащабност в американската история въз основа на броя на компрометираните акаунти.

Ebay предупреди клиентите си да променят веднага паролите си, като обяви, че те са сред откраднатите от киберпрестъпниците данни. Атаката е извършена в края на февруари – началото на март.

Паролите са криптирани и компанията няма причина да смята, че хакерите са разбили кодирането, заяви пред Ройтерс говорителят на еBay Аманда Милър. 

„Няма свидетелства за въздействие върху клиентите на eBay”, заявява Милър. „Не знаем дали са декриптирали паролите – това не е лесно”, допълва тя.

Хакерите са получили достъп до 145 милиона акаунта и са копирали „голяма част от тях” по думите на Милър. Тези записи съдържат пароли, както и имейл адреси, дати на раждане, пощенски адреси и друга лична информация, но не и финансови данни, като например номера на кредитни карти.

Експертите по сигурност съветват клиентите на eBay да бъдат внимателни за измами, особено ако използват същите пароли за други акаунти. 

„Хората трябва да спрат да използват еднакви пароли и да променят засегнатите пароли веднага във всички сайтове, за които ги използват”, акцентира Трей Форд, глобален стратег по сигурността във фирмата Rapid7.

Според експертите съществува значителен риск хакерите да декриптират паролите, тъй като компаниите обикновено молят потребителите да променят паролите си, когато смятат, че има вероятност това да стане. 

eBay анонсира, че досега не са наблюдавали увеличаване на измамите чрез сайта си и че услугата им за онлайн плащания PayPal не е била цел на атаката. 

Хакерите са проникнали в потребителските акаунти, след като са се сдобили с данни за вход на „малък брой” служители, позволяващи им да достъпят корпоративната мрежа на eBay.

Компанията е открила пробива в началото на май и веднага е стартирала разследване.

Експертите по компютърна сигурност казват, че най-големият подобен пробив на данни е извършен през октомври 2013 г., когато хакери са достъпили 152 милиона потребителски акаунта на софтуерния производител Adobe Systems.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Eвропейската компания Asseco стъпва на българския пазар
07:42 13-06-2014
Представи визията си за бъдещето на технологичен форум
Откриват лаборатория за проектиране на е-системи в ТУ-София
07:01 11-06-2014
Ще се обучават студенти по микроелектроника
Трима студенти отличи Vivacom Техническа академия
11:13 10-06-2014
30 младежи участват в проекта тази година
  Най-четено от новини