информационни ресурси за бизнеса
комуникации |  сигурност |  бизнес софтуер |  критични системи |  интернет |  зелени ИТ |  ИТ проекти |  cloud |  CAD/GIS/GPS |  документопоток |  финансови ИТ |  МСБ
Infoweek
позиция
Хора, учете ИТ специалности!
От: Надежда Джоргова
Или за парадоксалната ситуация в образованието
15:22 26-03-2014
Надежда Джоргова
Наскоро четох един виц:

„Дъщеря към баща си: Тате, вече няма да ходя на училище.

Бащата: Ами, добре. Само че трябва да знаеш нещо много важно: Не обичам в Биг Мака ми да има горчица...”

Заплахата, че когато не учиш, ще трябва да продаваш сандвичи, може би е актуална за държавите, в които образованието ти предоставя възможност за развитие, но не и у нас. От скорошно проучване на БСК разбрахме, че 70%!!! от висшистите ни работят в областта на търговията и услугите.

А най-търсени в областта на услугите са охранителите. Та какъв е смисълът да се потиш пет години, за да завършиш висша математика, като можеш да станеш охранител и с основно образование?

В същото време на фона на висшистите, които не могат да намерят работа по специалността си (най-често защото са завършили специалности, които не им предлагат възможности за развитие), има огромно търсене на специалисти в други области.

Най-търсени все още са ИТ специалистите, които някои компании дори обсъждали дали да наемат такива от чужбина. „Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира чудесно ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов. Просто няма как да се каже по-добре.

И кой е виновен за това? И има ли въобще виновни? А трябва ли да обвиняваме някого, когато ние сами си избираме специалността, която да учим? И трябва ли въобще да изучаваме специалности, чиито специалисти не се търсят на пазара на труда? Определено това не е препоръчително.

Но въпросът е, че в образованието не е заложена идеята да подготвя учениците за живота, за пазара на труда, за търсенето, предлагането и т.н. Учи се, за да се научи определена информация, без идея за какво може да послужи тя в живота.

А както се казва в една латинска поговорка: „Трябва да се учи не за училището, а за живота.” Не че общи познания по различните предмети, като физика, биология, химия и т.н., са излишни, но малко по малко човек трябва да се ориентира и с какво желае да се занимава и да го изучава по-подробно.

Защото в противен случай (както много често се случва) младежите кандидатстват за университет и учат „каквото ги приемат”, без ясна представа какви възможности им предоставя това образование и дали изобщо имат желание впоследствие да се развиват професионално в тази област. Някои кандидатстват само и само за да завършат висше образование, а пък „после, каквото стане”.

Ами да, друго е да кажеш, че си висшист! Но естественото развитие на нещата, които се случват „после”, при специалности, при които не се отчита търсене на специалисти, е висшистите да се пренасочат и да не работят по специалността си. Е, как при това положение няма 70% от висшистите да работят в различни от специалностите им области?

И някакси не е ли логично да се обмисли бройката за прием на студенти по тези специалности, за да се сведе до минимум, и да се увеличат местата за търсени на пазара на труда специалности. И не само това. Има много дори идеи и добри практики, свързани със съвременното образование.

Остава само да има желание и възможности, за да се приложат в нашата образователна система, за която вече много правителства отказват да отделят достатъчно средства от бюджета. И се питам колко години трябва да се повтаря как образованието ни отдавна е поело в грешна посока, преди да се вземат адекватни мерки от прекрасните ни политици?
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от позиция
Хора, учете ИТ специалности!
15:22 26-03-2014
Или за парадоксалната ситуация в образованието
Някой помни ли за закон за иновациите? А за ПЧП?
12:25 20-02-2014
Правителството готви от години регулации за иновациите
Кратки размисли на тема ИТ
11:29 3-02-2014
Вълнува ли нещо сериозно ИТ бранша у нас?
  Най-четено от позиция
15:22 26-03-2014 Хора, учете ИТ специалности!
11:05 18-03-2013 Министърът на е-управлението – директор на водопад...
13:08 12-12-2011 Кратки размисли на прага на 2012
17:40 9-02-2010 Вятърът на промяната излезе силен изневиделица
11:51 16-07-2012 Готови ли сте да бягате от неприятни срещи през лятото?