информационни ресурси за бизнеса
комуникации |  сигурност |  бизнес софтуер |  критични системи |  интернет |  зелени ИТ |  ИТ проекти |  cloud |  CAD/GIS/GPS |  документопоток |  финансови ИТ |  МСБ
Infoweek
интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
От: Ива Иванова
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску
Богдан Джорджеску е акаунт мениджър „Канали” в Intel България и Румъния. Неговите отговорности включват развитието на бизнеса на Intel в сегментите на B2B и дистрибуцията. Работата на Богдан Джорджеску се фокусира върху разработване и прилагане на програми за гарантиране на по-високи нива на образование ИТ пазара и изпълнението на национални и регионални програми, свързани с нивото на проникване на компютри и компютърни умения. 

Богдан Джорджеску започва своята кариера в Intel през 2009 година. Преди да се присъедини към компанията, той е заемал редица постове в сферата на продажбите, маркетинга и управлението на работата с клиенти в IT & C сектора в Румъния.

Г-н Джорджеску, редица иновативни решения бяха представени по време на Intel Developer Forum (IDF) тази година. Едно от тях бе за експериментален микропроцесор, захранван от „батерия, създадена от чаша вино”. Как може подобна технология да се имплементира в широки мащаби?

Тази демонстрация подчерта как ние скоро ще можем да разработваме полезни компютърни устройства с незначителна консумация на енергия. Това е изключително важно за бъдещите устройства за носене и сензори в интелигентни пространства, където честото зареждане или захранващите кабели биха били пречка. Демонстрацията бе на експериментален процесор с ниска мощност, захранван от батерия, създадена от чаша вино – и по-конкретно киселината във виното. Процесорът успя да се включи, да разпознае средата си и да изпрати изображения към eInk дисплей.

Какви са предимствата на новата гама Intel Quark процесори?

По време на IDF главният изпълнителен директор на Intel Брайън Крзанич анонсира гамата процесори Intel Quark. Тази гама е пример за това, как Intel ще продължи да използва лидерството си в производството и архитектурите, за да разработва режими с все по-ниска консумация на енергия. Новите продукти с ниска консумация на енергия ще разширят присъствието на Intel в растящи сегменти от индустриалния интернет на нещата до компютърните устройства за носене. Процесорите Intel Quark са създадени за приложения, в които ниската консумация на енергия и малкият размер имат приоритет пред по-високата производителност.

Intel Quark X1000 SoC първоначално ще бъде таргетирани в ключови вертикали от интернет на нещата, включително в промишлеността, енергетиката и транспорта. Благодарение на новите възможности, които се разкриват чрез интернет на нещата, Intel Quark X1000 SoC може да се използва в много сегменти и приложения, включително търговията, комуникацията и медицината. Важно е да се отбележи, че Intel Quark е пет пъти по-малък от Intel Atom, но е 10 пъти по-мощен.  

Една от първите имплементации на новата гама е много малък компютър с отворен код, базиран на Intel Quark, за изобретатели, DIY почитателите и „мейкърите” по света – прототипната платка Intel Galileo.       

Тя ще позволи на всички, дори на хора, които нямат технически познания, буквално да станат „мейкъри” или иноватори. Прототипната платка Galileo е прекрасен инструмент за бързо създаване на прототипи на прости, интерактивни конструкции, като например интерактивни LED дисплеи за социални медии или за създаване на по-сложни проекти – от автоматизиране на домакински уреди до конструиране на роботи с реален размер, които да се управляват чрез смартфон.  

Забележително е колко много различни неща могат да бъдат създадени чрез платката Intel Galileo. Пример за това е прототипът за Lyt, демонстриран по време на Maker Faire в Рим. Това е захранвана от Galileo скулптурна осветителна инсталация, която ви позволява да взаимодействате с нея – чрез докосване на дисплея на смартфон можете да променяте цвета, яркостта и формата на меката светлина на инсталацията, чрез смартфона да влезете в уебсайт, който от своя страна „говори” с Lyt. Lyt е създадена от компанията Second Story от Портланд, Орегон.     

Друга демонстрация на Galileo е т.нар. Data Monster. Тези роботи реагират както на сензори, които разпознават движение наблизо, така и на неща, които се случват онлайн. Чрез вградената Galileo платка роботите разпознават дори кога името им (datamonster) бъде споменато в Twitter. Data Monster е създаден от екипа за взаимодействие и изследователски опит на Intel Labs в Санта Клара. Поведението на Data Monster може да бъде резултат от „мнения”, които си създава от онлайн потоците данни.  

Представете си колко много различни и иновативни устройства биха могли да бъдат създадени, когато архитектурата на Intel бъде на разположение на мейкърите, иноваторите и DIY почитателите под формата на изключително малък мощен компютър с отворен код като Galileo.

Работи ли Intel върху нови облачни продукти и услуги и какво според вас е бъдещето на тази технология (включително на проблемите със сигурността)?


Когато говорим за облака, е важно да споменем, че по време на IDF стартирахме също продуктовата гама Intel Xeon Processor E5-2600 v2, която предоставя до 45 процента по-висока ефективност и до 50 на сто по-висока производителност от предишното поколение. Това е нова гама от 22 nm процесори, които са изключително подходящи за високопроизводителния компютинг, облачните и корпоративните сегменти и предлага изключителни нови възможности за телекомуникациите. 

Новата гама процесори Intel Xeon е създадена, за да поддържа разнообразните работни натоварвания на центровете за данни днес. Тя разполага с функции, които й помагат да отговори на изискванията както на частните виртуализирани облачни центрове за данни, така и на водещи доставчици на облачни услуги, и на нуждите от производителност, така че да помогне на ИТ организациите да трансформират инфраструктурата си в програмно-конфигурируема. Новите процесори също са оптимизирани да посрещнат изчислителните предизвикателства на високопроизводителния компютинг и анализа на Big data. Уникалните атрибути я правят подходяща и за виртуализационни, сторидж и нетуъркинг среди. 

Какви са предимствата на новата 22nm архитектура "Bay Trail"?

Bay Trail-T е следващото ни поколение Intel Atom SoC. Базирана на микроархитектурата Silvermont, това е четириядрена SoC архитектура, произведена чрез иновативния tri-gate 22nm процес на Intel. Системата ще има около два пъти по-висока производителност и три пъти по-висока графична производителност спрямо настоящото поколение и ще поддържа Windows и Android ОС. Наред с това, тя ще включва Gen7 графики, както и усъвършенствано ниво на сигурност.     

Работим с водещи производители и някои от тях – включително Acer, ASUS, Dell и Toshiba – говориха за своите Bay Trail  предложения по време на IDF. Ние активно си сътрудничим с редица производители в екосистемата и нямаме търпение скоро да бъдат анонсирани нови устройства. Bay Trail набира скорост и можете да очаквате повече устройства със системата през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Следващото поколение Intel Atom SoC за смартфони и таблети (Merrifield) ще се появи през следващата година. Какви нови възможности ще предложи то?

Merrifield е кодово име за следващото поколение Atom SoC през 2014 г. за смартфони и таблети, което е базирано на микроархитектурата Silvermont, и ще осигури по-висока производителност и по-дълъг жизнен цикъл на батерията спрямо настоящото поколение продукти “Clover Trail+”. Merrifield ще предостави също поддръжка на контекстуална осъзнатост и персонални услуги чрез интегриран сензорен хъб и по-голяма сигурност на данните, устройствата и неприкосновеността на личния живот.  

Може ли да ни разкажете нещо повече за следващото поколение LTE продукти на Intel и по-конкретно – за модема Intel XMM 7260, който също се очаква през 2014 г.? Какви възможности ще предложи той?

Модемът Intel XMM 7260 в момента е в разработка. Очаква се да се появи на пазара през 2014 г. и ще предостави усъвършенствани LTE функции, включително по-голяма ширина на канала заедно с разгръщанията на усъвършенствани 4G мрежи.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску от Intel пред InfoWeek
Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс пред InfoWeek
До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
10:42 18-03-2013
Димитър Цветков и Борис Накев пред InfoWeek
  Най-четено от интервю
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:49 26-04-2010 Желаем да бъдем доверен съветник на българския бизнес
11:10 29-10-2012 Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
10:15 14-10-2013 Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.