информационни ресурси за бизнеса
физическа защита |  контрол на достъпа |  видеонаблюдение |  информационна сигурност |  пожарогасене |  СОТ |  оръжейни системи
Infoweek
анализи
Интелигентни възможности в системите за IP видеонаблюдение
От: InfoWeek
Системите за сигурност и видеонаблюдение стават все по-умни
07:34 16-07-2010
Системите за видеонаблюдение могат сами да взимат решения
В днешно време всеки от нас е ставал свидетел на все по-впечатляващи „умни” системи, заливащи ни както от високотехнологичните производители, така и от холивудската киноиндустрия, създаваща всевиждащи системи за наблюдение с неограничени възможности. Каква е реалната ситуация в момента? Успоредно с усъвършенстването на IT технологиите, системите за сигурност и системите за видеонаблюдение стават все „по-умни” като днес те вече са в състояние да взимат самостоятелни решения, подпомагайки операторите. Интелигентното видеонаблюдение и анализ е една от най-бързо развиващите се области в това отношение, като това става преди всичко благодарение на стремглавото развитие на IP видеотехнологиите, както и на подобряването на хардуерните платформи, даващи необходимата за целта изчислителна мощ.

Aimetis Symphony™ е мощна съвременна платформа за  интелигентно видеонаблюдение и анализ, комбинираща софтуерна основа за запис и анализ на IP видеопотоци, както и интегрирането им с приложения за бизнес анализ.

Предлагайки значително повече от традиционните решения за видеонаблюдение, Aimetis Symphony™ намалява  времето и рисковете, свързани с преглеждането на записания видеоматериал, откриването на инциденти, предотвратяването на кражби и други нежелани инциденти.

Ключови приложения на системата за видео анализ Aimetis Symphony™  включват:

• Преброяване на хора (с анализ на посоката на движение за вход/изход)
• Детекция и проследяване движението на предмети, хора и превозни средства

• Детекция на забравени предмети или изоставени превозни средства
• Класификация на предмети
• Детекция на изчезнали предмети
• Виртуална ограда
• Детекция на движение в забранена посока
• Преброяване на превозните средства
• Детекция на престой в (забранена) зона  

Основните характеристики на Aimetis, които го правят все по-предпочитана платформа за IP видеонаблюдение и анализ са:

Гъвкава лиценционна схема – Трите софтуерни версии на Aimetis Symphony™ - Standard, Professional и Enterprise  - осигуряват решение за всеки етап от преминаването от аналогово към IP видеонаблюдение. Лицензирането е на база на броя включени камери и е най-опростения и гъвкав модел в бранша.

Отворена платформа - Aimetis Symphony™  се инсталира на стандартен IT хардуер и поддържа стотици модели камери/енкодери от десетки производители. Поддържат се компресии MPEG4, MJPEG, H.264, включително и за мегапикселови камери. Платформата предоставя функционален интерфейс и пълен инструментариум за програмиране на приложения (API), с което е възможна интеграцията към трети системи като напр. контрол на достъпа.

Доказани алгоритми за видеоанализ – алгоритмите за видео-анализ Aimetis VE Series са интегрирани в платформата Aimetis Symphony™, където в реално време извършват анализ на постъпващата видеоинформация и по предварително зададени критерии  насочват вниманието към разнообразен набор от събития и поведения на субектите под наблюдение.

Сигурност и отвъд нея – богатия набор от инструменти за интелигентно търсене в записите и широкия избор от готови справки с възможни маркетингови приложения дават възможност Aimetis Symphony™ да се използва не само за видеонаблюдение, но също така и за бизнес приложения, които подпомагат инвеститорите да планират дейностите си и да увеличат възвращаемостта на инвестициите си.


Поддръжка на хардуер за видеонаблюдение от множество водещи производители:Ново поколение мегапикселови камери подходящи за вграждане в интелигентни системи за  IP видеонаблюдение

Arecont Vision представи първата в света 10-мегапикселова камера с H.264 компресия

Arecont Vision, водещ производител на мегапикселови камери за видеонаблюдение,  достигна нов технологичен връх, представяйки 10-мегапикселова камера за видеонаблюдение, с H.264 компресия при пълна резолюция по време на изложението за нови технологии в сигурността Asis 2009. Новата 10 мегапикселова камера AV10005 предлага 3648 х 2752 пиксела резолюция при скорост до 5 кадъра в секунда, и двойна кодиране H.264 и MJPEG.

Насочени към най-взискателните приложения за видеонаблюдение, новите 10MP камери AV10005 предоставят 10-мегапикселова резолюция при пълен фреймрейт на кадъра както в MJPEG, така и H.264 компресия. Камерата предоставя многобройни  потоци с различни настройки за брой кадри, резолюция и компресия на качеството, като способността  за увеличение на части от кадъра правят камерата реална алтернатива на скъпите моторизирани PTZ камери. Възможността за контрол на броя кадри от друга страна позволява да се съобрази употребата на камерата с наличната мрежова връзка и обема на дисковото пространство.

Поддръжката на Реално времевият стрииминг протокол (RTSP) осигурява съвместимост с медийни плеъри като Apple QuickTime, Windows Media Player, VLC Player и др., което улеснява прегледа на видео от камерите през мобилен телефон или PDA устройство, когато сте в движение.

Arecont Vision предлага  една от най-широките в индустрията продуктови линии с мегапикселови IP камери от 1.3 до 10 мегаписела в цветен или ден/нощ вариант в допълнение към 8 мегапикселовите панорамни IP камери (AV8365).  Продуктите на Arecont предлагат технологичната мощ на мегапикселовите IP технологии на цена съпоставима с  IP  камерите с  VGA резолюция, с което отварят вратата за   по-широк спектър от приложения на мегапикселовите технологии. Чрез употребата на H.264 компресия и нов подход в обработката на изображенията за по-голяма ефективност, продуктите на компанията надскачат основните проблеми на мегапикселовите IP камери,  посочвани от специалистите (генерираният мрежов трафик и капацитета на дисковите устройства за съхранение на данните).

SANYO HD: първата пълна  гама Full HD камери за видеонаблюдение
 
SANYO прави защитата на сгради и публични пространства с камери за видеонаблюдение, дори по-лесна и по-ефективна. Новата серия се състои от три корпусни камери, три вандалозащитени куполни камери, една Zoom камера и две PTZ моторизирани управляеми камери. Във всичките девет продукти е имплементирана новата Xacti HD-Pro технология за подобряване на образа. Освен това петте топ модела предлагат Optimum IP Pro технология, разделяща обработката на изображението от мрежовата връзка, позволявайки по-добра производителност при работа с големи пакети от данни без това да се отрази на високото качество на образа. С истинска Full HD резолюция (1080p:1920x1080) новата линия камери осигурява по-лесно и по-прецизно наблюдение и идентифициране на лица. 25 кадъра в секунда при Full HD гарантират точното и реално представяне на изображението.

Всички нови камери за видеонаблюдение SANYO HD поддържат двоен стрийминг и стандарт за компресия H.264 осигуряващ максимално качество на видео-потока при минимален обем на използвания мрежов ресурс. Корпусните модели и вандалозащитените куполни камери имат Focus Assist функция, която значително улеснява инсталацията и настройката на камерите. Тази функция дава възможност камерата да бъде най-лесно и удобно настроена, като я монтирате на желаното от вас място, насочите я към наблюдавания обект и натиснете Focus Assist бутона разположен на камерата. Може да се възползвате от тази функция и дистанционно – като натиснете същият бутон в уеб интерфейса на камерата (фокусирайки по този начин камерата отдалечено, без никаква намеса на място).
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Къде да тествате
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?