информационни ресурси за бизнеса
физическа защита |  контрол на достъпа |  видеонаблюдение |  информационна сигурност |  пожарогасене |  СОТ |  оръжейни системи
Infoweek
новини
Заработи новата система за контрол на техническите прегледи
От: InfoWeek, ИТ новини
Оборудваха пунктовете с видеонаблюдение
14:15 12-01-2012
Ивайло Московски откри новата система
Всички пунктове за технически прегледи на автомобили са оборудвани със система за видеонаблюдение и регистрация, съобщи министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски при представяне на новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи на автомобили.

„С въвеждането от началото на годината на новата система се ограничава възможността за извършване на фиктивни технически прегледи и се гарантира реалното проверяване на техническата изправност на автомобилите“, коментира министър Ивайло Московски. 

Видеонаблюдението дава възможност за контрол в реално време на извършваните периодични прегледи, като инспекторите на Автомобилна администрация имат възможност онлайн да наблюдават работата в пунктовете и при съмнение за нередности да извършват незабавна проверка на място.

Системата дава възможност и за последващ контрол чрез автоматично запазване на три снимки на превозното средство, като техническото лице от пункта има задължението да направи ръчно четвърта снимка с ясно различим регистрационен номер.

Новият подход спестява близо 80% от времето, което беше необходимо за регистрирането на автомобила и по този начин се премахва излишната административна работа, затрудняваща техническите пунктове. Въвеждането на данните за превозните средства и лицето представило ППС на преглед, както и резултатите от прегледа става чрез специален скенер, които разчита автоматично данните от документите на гражданите и ги въвежда в системата. Веднъж въведени данните на автомобила те остават в системата.

С промените се персонализира отговорността за качеството на извършените прегледи. Всеки от техническите лица има индивидуален печат, с който идентифицира коя част от проверката е извършил и носи отговорност за своите действия. Предвидени са по-високи санкции, включително и имуществени, и лишаване от правото да правят технически прегледи при извършен фиктивен преглед.

Въвежда се и ясно разделяне на видовете технически неизправности на Незначителни, Значителни и Опасни.

- Незначителни – това са неизправности, при които се допуска автомобилът да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. При липса на неизправности или при констатиране на незначителни неизправности се издават всички необходими документи и се залепя стикер на предното стъкло на автомобила.

- Значителни – това са неизправности, при които се допуска автомобилът да се придвижи до място за отстраняване на неизправностите. Срокът за ремонт е 14 дни. Когато бъде представен автомобил за преглед с изтекъл годишния преглед констатираните неизправности трябва да се отстранят веднага. На водача се дава само голямото удостоверение, в което са описани констатациите и срока за отстраняване на неизправностите. Не се залепя стикер на предното стъкло и не се дава малкото удостоверение. Когато водачът отстрани неизправностите трябва да премине отново на технически преглед. Ако премине в същия пункт ще се проверява само дали са отстранени неизправностите, ако реши да премине през друг пункт ще премине цялостна проверка.

- Опасни – при тези неизправности автомобилът няма да се допуска да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване. Автомобилът трябва да се репатрира до място за ремонт или да се ремонтира на място, ако има такава възможност. Опасните неизправности са свързани с кормилната уредба, спирачната уредба, течове в горивната и спирачната системи или други неизправности, оказващи влияние на безопасността на автомобила.

Документи, които се издават след техническия преглед са – стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка; голямо удостоверение (нов документ), в което са вписани констатациите от прегледа; протокол за извършения преглед.

Въвеждането на информационната система няма да бъде заплащана от пунктовете. До момента документите, издавани след преглед струваха 3,70 лева. С въвеждането на новата система цената на тези документи е 6,60 лева на преглед. Това означава, че увеличението на цената на техническия преглед е под 3 лева.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Бизнесът в облака е по-ефективен, но дали е и по-зелен?
07:38 21-05-2014
Компютингът в облака намалява разходите и СО2 емисиите
Вредните вещества от ТЕЦ-овете у нас надхвърлят допустимото
07:10 16-08-2013
ТЕЦ-овете не дават пари за пречиствателни съоръжения
Обучения по енергоефективност провежда Шнайдер Електрик
10:56 25-07-2013
Обучава служителите на 13 общини в България
  Най-четено от новини
12:55 24-06-2014 Зрелищно шоу подготвят 30 seconds to Mars за Sofia Rocks
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения