информационни ресурси за бизнеса
физическа защита |  контрол на достъпа |  видеонаблюдение |  информационна сигурност |  пожарогасене |  СОТ |  оръжейни системи
Infoweek
новини
Заработи система за наблюдение на българо-турската граница
От: InfoWeek, ИТ новини
Засега системата обхваща само част от югоизточната граница
07:55 5-09-2012
Министър Цветанов даде старт на новата система
Изграждането на интегрираната система е доказателство за ангажимента на българското правителство за осигуряване на надеждна външна граница на Европейския съюз. С тези 58 километра модерни технологии за охрана в зоната на най-голям миграционен натиск България надгражда постигнатото в сигурността на Шенген. Предстои включването в системата и на останалата част от българо-турската граница. Така с тях и със системата „Сина граница” България реализира стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на съвременните заплахи – тероризъм, трафик на хора и наркотици. С тези думи министър Цветанов даде официалния старт на новата интегрирана система на церемонията по откриването й в Свиленград. 

Главна дирекция „Гранична полиция” реализира проект по Инструмента Шенген за изграждане на интегрирана система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП - Капитан Андреево до ГКПП - Лесово. Целта на проекта е да се повишат техническите възможности на страната ни в контрола на външните граници на ЕС. Стойността му е над 12 000 000 евро. Средствата са осигурени изцяло чрез национално финансиране. Проектът е изпълнен в периода 2010 – 2012 г. от консорциум “Ериксон Словакия-България”.

Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива - периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове. 

Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове. 

Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение. Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам - към координационните центрове. 

Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер. Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система. Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.

Локалният координационен център е разположен в сградата на ГПУ- Свиленград. Оборудван е с работни места за трима оператори и един главен оператор. Мониторите на всяко работно място изобразяват актуалната ситуационна картина в района на интегрираната система. Постъпващата в координационния център информация дава възможност за своевременна реакция на граничните патрули при установяването на нарушения. Информацията се записва в база данни и се архивира. 

Регионалният координационен център е разположен в РД „Гранична полиция” - Елхово. Оборудван е с две работни места за оператори и едно за главен оператор. Осъществява общо администриране на интегрираната система и централизирано управление на силите съобразно оперативната обстановка. Цялата информация, налична в локалния координационен център, включително и архивите, е достъпна и в регионалния, като двете бази данни са изцяло синхронизирани. 

В съчетание с високото ниво на подготовка на служителите от ГДГП, системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск. От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани.
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Най-нови от новини
Бизнесът в облака е по-ефективен, но дали е и по-зелен?
07:38 21-05-2014
Компютингът в облака намалява разходите и СО2 емисиите
Вредните вещества от ТЕЦ-овете у нас надхвърлят допустимото
07:10 16-08-2013
ТЕЦ-овете не дават пари за пречиствателни съоръжения
Обучения по енергоефективност провежда Шнайдер Електрик
10:56 25-07-2013
Обучава служителите на 13 общини в България
  Най-четено от новини
12:55 24-06-2014 Зрелищно шоу подготвят 30 seconds to Mars за Sofia Rocks
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
07:00 10-08-2013 Производствените си процеси оптимизира Сирма Солюшънс
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения