информационни ресурси за бизнеса
физическа защита |  контрол на достъпа |  видеонаблюдение |  информационна сигурност |  пожарогасене |  СОТ |  оръжейни системи
Infoweek
анализи
5 промени, които ще въведат „умните” градове през 2012 г.
От: InfoWeek, анализи
Да мислим за града като за жива взаимосвързана система
11:37 12-03-2012
До 2050 г. човечеството ще надхвърли 9 милиарда души, като приблизително 70 процента от тях се очаква да живеят в градовете. С човешкото стълпотворение в градовете съществува огромна необходимост от по-умни, по-устойчиви градове. 

Инфраструктурата на града се състои от множество системи, сред които транспорт (пътища, мостове, градски транспорт и т.н.), канализация, комунални услуги (електричество, газ, пречистване на вода и доставянето ?) и обществени и частни сгради. Урбанизацията и развитието на тези системи са ключови за качеството на живота, но създават и големи предизвикателства пред устойчивостта, енергийната ефективност и капацитета на града. 

Само в САЩ сградите отговарят за 70 на сто от общата консумация на енергия и 38 процента от всички въглеродни емисии. 

Неотложната необходимост да се изграждат по-устойчиви сгради бе основна точка в инициатива на САЩ за по-добри сгради с цел намаляване на сметките за енергия и помощ за околната среда. Така до декември 2013 г. правителството на страната ще завърши договори на стойност 2 милиарда долара за енергийна ефективност на федералните институции. 

В рамките на друга инициатива в САЩ 60 компании от частния сектор, организации с нестопанска цел, централни и местни правителства ще отделят 2 милиарда долара за финансиране на обновяване на сгради с цел по-голяма енергийна ефективност.

Технологиите за „умни” сгради ще помогнат на правителството да работи за по-голямо „вслушване” в изобилието от информация, излъчвана от сградите. Това включва хиляди, ако не и милиони, точки от данни, които всяка седмица се създават чрез разпространението на вградени технологии в центрове за данни, системи за доставка на вода, отопление и охлаждане и офисно оборудване. Анализът на тези данни и създаването на нови приложения за достъп до тях могат да намалят неефективностите в сградите, като доведат до по-ниски разходи, подобряване използването на енергия и като цяло създаване на по-добри места за живеене и работа. 

Пет са водещите световни прогнози за тази и следващите години на експертите в областта на умните сгради.

1. По-умни квартали

Големите групи здания започват да имитират живи системи. Умните градове са изключително добре оборудвани и свързани системи от системи – водни, енергийни, транспортни и т.н. Подобно на живата система в природата, те могат да бъдат много комплексни, особено когато вземем предвид конгломерацията на инфраструктурата през историята на града.  

Заедно с еволюцията на умните квартали, на сградите ще се гледа като на обща екосистема, като акцент ще се поставя върху здравните проблеми и въпросите за устойчивостта в града – например въглеродните емисии.

Например, вместо да се обръща внимание само на качеството на въздуха в сградата, можем да мислим за респираторната система на квартала, която „вдишва” сградата – въглеродни емисии и други замърсители срещу поемането на чист въздух. Това ще доведе до приемане на мерки като зелени покриви и коридори за свързване на хоризонтални и вертикални повърхности и ограничаване оразличаването на града от околните гори и обработваеми земи.  

Кварталът е микрокосмос на града. Ако искате да направите по-умен града, началото е кварталът. В някои градове на САЩ, например Бостън, част от кварталите вече са възприели смарт грид технологии. Системите електронно наблюдават, анализират и намаляват консумацията на енергия в жилищни и обществени сгради, както и системите за чиста енергия. Успешните проекти за подобрения в кварталите могат впоследствие да бъдат използвани другаде и свързани в целия град.

2. Рентгеново зрение

Жителите на по-умни сгради ще получат нова, безпрецедентна видимост. Какво става в сградата ви всеки ден? Колко вода и енергия използвате? В момента по света това се разбира от сметките за комунални услуги в края на месеца. Живеещите в по-умни сгради обаче ще получат по-голяма прозрачност, като знаят какво количество вода използват във всеки момент. Усъвършенстваното измерване и наблюдение позволява на фасилити мениджърите да правят промени и поправки още преди да възникнат проблеми. Това има огромно значение в големи сгради, кампуси и градове,     където потенциалът за намаляване на разходи е изключителен. 

Анализът осигурява рентгенов поглед върху това, което става сега. Заедно с обогатяването на инструментите в сградите и градовете, мениджърите ще разчитат повече на анализа, за да алармират за проблеми и динамично да търсят най-добрите настройки в съответствие с промените в броя на хората, във времето, качеството на въздуха, отоплението, поддръжката на водните ресурси и на сградата.  

Така например университетът Bryant University в Роуд Айлънд е имплементирал проект за умни сгради за наблюдение, контрол и интелигентен анализ на енергийното използване в ИТ центъра си като част от по-обхватен проект за консолидация. Университетът отчита 15-процентово намаление в енергийната консумация и 42-процентово намаление на охлаждането. Резултатите са били толкова впечатляващи, че ръководството е решило да внедри технологии за по-умни сгради в още 50 здания на кампуса.

3. Повече от паркиране

Новите приложения, които свързват хората към „интернет на нещата”, ще се развиват.  

„Интернет на нещата” е стрийминг на данни в реално време в интернет от сензори във физическата инфраструктура около нас – GPS местоположение, скорост, вибрации или топлина и влажност. Интернет на нещата въоръжава хората с незабавна информация, която позволява вземане на по-умни решения.

Приложения за паркиране анализират тези данни, за да предоставят насоки за най-добрите свободни паркоместа. Градовете могат да стриймват обновления в реално време кога автобусът ще пристигне – нещо, което се използва и у нас – или кога ще бъдат достъпни ваксини срещу грип в квартала. 

Чрез увеличаващата се свързаност хората могат също да служат като сензори, които да предоставят важни данни и обратна връзка в помощ за изграждане на по-умни сгради и градове.

Например, гражданите могат да използват смартфоните си, за да уведомяват за дупки, графити, опасни сгради и др., като правят снимки и добавят GPS тагове и ги предоставят на градската управа. Това вече са прави в България чрез няколко онлайн платформи. 

Технологията е важен фактор, но хората са движещата сила за промяна, която ще помогне да се изграждат по-умни сгради, квартали и градове.

4. Какво предлагат в „енергийното кафене”?

Вземането на решение по отношение на енергията ще стане толкова лесно, колкото поръчката на фрапучино. Днес повечето кафенета предлагат безплатен Wi-Fi. Бъдещото „енергийно кафене” ще осигурява достъп до това, което Томас Фрайдман нарича „енергиен интернет”. Енергийният интернет е система за енергийно разпределение с нисък въглероден отпечатък, която обслужва цяла общност. Вместо да използва една форма на възобновяема енергия, системата използва няколко такива. 

Подобно на клиенти, които поръчват разнообразни храни и напитки въз основа на цената и източника („органичен” или „конвенционален”), така ще е възможно да се прави и с енергийните източници.

Организациите ще могат по-динамично да избират източника на енергията, която използват, на желаната цена въз основа на стимули, време на използване и т.н. Ако те са си поставили цели за използване на определено количество зелена енергия, те могат да решат например 30% от енергията да се предоставя от „органични” източници като слънцето и вятъра. 

5. Управлението на недвижими имоти става наука

Притежаваните от компанията недвижими имоти ще превърнат екипа, занимаващ се с тях, в екип по умни сгради.

През следващата година финансовите промени ще принудят света на недвижимите имоти да намалява разходите си. Няма по-подходящ момент фирмите по-добре да се „вслушат” как сградите им разходват енергия и да намерят нови начини за съхраняването є. 

Например цената на енергийната консумация в обществени сгради в Ню Йорк струва около 800 милиона долара годишно и отговаря за около 64 на сто от парниковите емисии. Градската управа сега си е поставила за цел да подобри енергийната ефективност в 4000 сгради и цели да намали емисиите си с 30 на сто до 2017 г.

По-умните сгради ще могат да използват ресурси по-интелигентно, което води до намалени разходи, парникови емисии и в крайна сметка – до по-ефективни градове. По-добре свързаните хора се нуждаят от подобна промяна. Време е да риемем по-умните сгради, ако се надяваме на по-устойчиво бъдеще. 
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Акцент:
Най-ново от анализи
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:41 21-05-2014
Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
Настъпва епохата на личния облак
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
14:28 26-03-2014
Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
Ауроракойните са третата най-популярна криптовалута в света
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
11:36 16-12-2013
E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
Редуцира времето за подготовка на отчети от 1 месец на 1 час
  Най-четено от анализи
11:41 21-05-2014 Gartner: Топ 10 стратегически технологични тенденции за 2014
11:36 16-12-2013 E-система за събиране на публични вземания стартира в НАП
14:28 26-03-2014 Всеки исландец получи безплатно дигитална валута
11:21 16-12-2013 Как компютингът в облака ще промени бъдещето на ERP?
11:10 16-12-2013 Как ще изглежда CRM през 2015 г.?