информационни ресурси за бизнеса
физическа защита |  контрол на достъпа |  видеонаблюдение |  информационна сигурност |  пожарогасене |  СОТ |  оръжейни системи
Infoweek
интервю
Наказанията за киберпрестъпления не постигат желания ефект
От: Ива Иванова
15:42 4-07-2011
Явор Колев
Разговаряме с Явро Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП за нивото на киберпрестъпността у нас, ответните мерки на държавата и възможна ли е кибервойна в света.

Г-н Колев, какво е нивото на компютърните престъпления в България в сравнение със световните показатели?  

В никакъв случай не можем да кажем, че България „изостава”. България не е изолирана от глобалната мрежа. Компютърните престъпления у нас не са по-некомпетентно извършени, те са трансгранични. Обикновено престъпниците не се познават, но много често се сговарят помежду си в Мрежата. В хакерските форуми престъпниците обменят информация или се уговарят да извършат определени действия. Единият може да бъде в Америка, другият – в Бразилия, и третият – в България. Ако става въпрос за мрежа, която разпространява педофилско съдържание, тя може да оперира на територия на повече от 20 страни. 

Какви са по-новите случаи на киберпрестъпления, които отделът „Компютърни престъпления” в ГДБОП е разкрил?

Задържахме педофил от Пловдив – учител на ученици между V и VIII клас. Сигнала получихме от ирландската гореща линия за незаконно съдържание в интернет и поехме разследването. Тук установихме кой се занимава с престъпната активност и го задържахме вечерта пред компютъра му. Намерихме 5GB порнографски материали с участието на деца. Той самият си призна. За съжаление, пловдивският съд го пусна под гаранция 1000 лв. 

Кои са най-разпространените киберпрестъпления у нас?

Най-широко разпространени са кражбата на лични данни и сексуалните престъпления срещу деца. Чрез фишинг се крадат данни за банкови сметки, електронни пощи, чрез които впоследствие се изпращат писма до контактите от мейл листата – в тях се казва, че притежателят на електронната поща е пострадал и че е нужно да се изпрати чрез Western Union определена сума. Има, разбира се, и фишинг атаки, които се извършват отвън, като се инсталират фишинг страници. Ние много бързо реагираме и затваряме такива страници в българското интернет пространство. Наскоро беше създадена от Америка фишинг страница на българска финансова институция. Ние взехме незабавни мерки и страницата бе закрита, без да успее да нанесе щети – да бъдат откраднати потребителски имена и пароли на български потребители.

 

За разкриването на киберпрестъпления, поради трансграничния им характер, е от изключителна важност взаимодействието с институции от други държави. Как се осъществява то?

Имаме много добро взаимодействие. Тук, в сектора, работи националният контактен пункт по високотехнологична престъпност 24/7, който има пряка връзка с 86 пункта в различни страни – включително от Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

  

Има ли осъдени за киберпрестъпления в България?

Има, разбира се. За съжаление, наказанията са ниски и не постигат желания превантивен ефект, защото в повечето случаи те дори не влизат в затвора. Зависи какво е престъплението. Не само обменът на порнографски материали е тежко престъпление – тези хора реално злоупотребяват сексуално с деца. При друг случай в Пловдив престъпникът караше 9-годишно дете да прави стриптийз пред камерата на компютъра си. Този човек бе арестуван, но вероятно наказанието му ще бъде условно или пробация – той няма да влезе реално в затвора. 

Малки момчета и момичета също извършват атаки с цел да си набавят минимална материална изгода. Това е престъпление по смисъла на закона. За съжаление, наказанията и тук не са високи. И ако се окаже, че дете под 14 години извършва атака, то дори не носи наказателна отговорност.

   

Работи ли се за промяна на законовата уредба?

Да, Европа работи по определяне на задължителни долни граници за наказанията за престъпленията срещу деца – минимум две години. В момента наказанията са от 0 до 6 години, което автоматично дава възможност за налагане на глоба. Дано да стане бързо. 

Полека-лека в киберпространството се създава законодателство, много трудно. Аз мога да посоча като много тежка въведената в ЗЕС процедура за установяване на IP адрес, която предизвика много спекулации за подслушване на интернет. 

Как бихте коментирали тези спекулации?

Никой не разбира за какво става въпрос. Това са хора, които вероятно обслужват определени интереси – непремерените им крясъци показват този техен интерес. В крайна сметка, те затрудняват работата на правоприлагащите и правоохранителните органи по разкриване и документиране на киберпрестъпленията, които стават все повече и повече – вече няма престъпление от Наказателния кодекс, което да не е извършено посредством високите технологии. Комуникацията между престъпниците се осъществява чрез Skype, посредством мобилни комуникатори, които са свързани с интернет. За да установим един IP адрес, е нужно специално съдийско разрешение, за да стигнем евентуално до някакъв хотспот. В много европейски страни е достатъчно да се изготви документ с подписа на директора на определена служба, както беше тук преди, и да се предостави информацията от доставчика. Сега в България трябва да спазваме много тежка процедура, за да достигнем до информация, която в много случаи е несъотносима към разследването. За да установим, например, IP адрес, който се намира в Wi-Fi зона в мол, трябва да напишем писмо, да бъде подписано искане, което да отиде в районния съд, където да бъде разгледано, а това отнема време. След това трябва да се отиде да се вземе писмото на ръка, да се занесе при съответния доставчик, който в 72-часов срок да отговори. Това е много тежка процедура, която единствено ограничава възможностите за разследване на киберпрестъпления. 

За престъпниците е много по-лесно, отколкото за правоохранителните органи, да отидат в офиса на някой мобилен оператор и срещу усмивка или 10 лв. да получат информация кой стои зад даден номер, къде отива фактурата, кои са телефонните номера, свързани с него, и да получат копие от личната му карта. За разлика от Франция, например, където има 7 доставчика на интернет, в България има над 1500 интернет доставчика. Много от тях са собственост на организираната престъпност. Тези хора разполагат с вас. Когато включат във вашия апартамент интернет, те следят цялата ви активност. Аз не мога да го направя.

www.cybercrime.bg e официалният сайт за борба с компютърните престъпления у нас.

Получавате ли много оплаквания чрез платформата?

За съжаление, получаваме много. В някои дни например имаме по 12 оплаквания. Раздавам ги на колегите, които работят по отделните линии, за да вземат отношение. 

Наскоро изтече информация, че Европейският съюз иска да създаде виртуална шенгенска граница. Смятате ли, че това е нужна мярка за справяне с киберпрестъпленията?

Абсолютно подкрепям това. Физическите граници на ЕС се пазят, но виртуалните граници – не. Както виждаме, от 2006 г. насам определени страни извършват атаки спрямо държави, членуващи в ЕС, или съюзници в НАТО. Примери за такива са Северна Корея срещу Южна Корея, Русия срещу Естония, Русия срещу Грузия и т.н. Киберпространството ще става все повече и повече поле за водене на военни действия.

 

Следователно кибервойната е съвсем реална?

Абсолютно. Атаките срещу банкови институции могат да дискредитират банковата система. Знаете, че един от основните компоненти на сигурността, е сигурността на финансовите институции. Така че това е сериозен проблем и Европейският съюз трябва наистина да помисли. Трябва да има баланс – да се запазят свободите в интернет, но и да се гарантира сигурността на потребителите на интернет, сигурността на системите и мрежите. 

По последни данни 67% от компаниите у нас използват нелицензиран софтуер. Включена ли е България отново в черния списък на САЩ за тази година?

Не. От 1999 г., откакто ние се занимаваме с него, софтуерното пиратство е намаляло с около 30 процента.

 

Какво ще правите със zamunda.net?

Zamunda и Arena са два сайта, които нарушават българското законодателство и спрямо тях ще бъде предприет целият набор от репресивни мерки, предвидени в закона, така че те да прекратят дейността си, а техните собственици да спрат да получават пари чрез извършването на тази престъпна дейност. За съжаление, отново е отложено делото срещу Zamunda, защото не се е явил адвокат. Бях атакуван от тях чрез различни държавни институции – жалби лично срещу мен. Не се притеснявам, винаги имам готови отговори, готов съм и в съда. Няма да влизам в пряк диалог с тези закононарушители. Продължаваме да работим срещу тях с всички законови методи. Ние не сме осъществили кибератаки срещу тях, защото по това се различаваме – ние сме органи на правоохраната и не можем да си служим с престъпни средства. 

Лични

Коя е най-голямата Ви спечелена битка?

Предстоящата.

Как и по какво оценявате хората при първа среща?

По шесто чувство.

Как разрешавате служебни конфликти?

Мисля, че до момента не съм имал служебни конфликти, защото винаги съм готов на компромис, макар че съм доста емоционален. За мен няма авторитети, табута. Мога да седна с всеки и ако той ме убеди, да приема неговото мнение, независимо колко степени е над или под мен в служебната йерархия. С моите колеги и подчинени обичаме да дискутираме. Ние сме тук повече, отколкото в семейството си.

 

Как релаксирате?

Когато имам време, най-хубаво място е къщата на село. Там почивам, в абсолютна тишина, и посрещам приятели. Не обичам да ходя на шумни курорти, на море, по плажове. Просто се изолирам. Наред с това, първата ми специалност е агрономство и с жена ми, с която тази година правим 25 години брак, имаме много хубава градина.  
Присъедини се и сподели: Facebook Twitter RSS Изпрати
Визитка:
Най-нови от интервю
Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.
10:15 14-10-2013
Богдан Джорджеску от Intel пред InfoWeek
Интернет на нещата е голяма възможност за България
11:28 15-04-2013
Бернд Хайнрихс пред InfoWeek
До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
10:42 18-03-2013
Димитър Цветков и Борис Накев пред InfoWeek
  Най-четено от интервю
11:28 15-04-2013 Интернет на нещата е голяма възможност за България
10:42 18-03-2013 До 92% от всички пробиви са в софтуерните приложения
11:49 26-04-2010 Желаем да бъдем доверен съветник на българския бизнес
11:10 29-10-2012 Широколентовият достъп e основен инструмент за развитие
10:15 14-10-2013 Очаквайте нови устройства с Bay Trail през Q4 на 2013 г.